2 februari 2018

Vanaf 6 jaar naar de academie

 

Een opleiding volgen om dj, cabaretier of comedian te worden? Of mondharmonica leren spelen? Binnenkort kan het, dankzij de hervorming van het deeltijds kunstonderwijs. 'Nu gaan de deuren open.'

Het is een vaak gehoorde frustratie: wie een instrument wil leren spelen, moet zich eerst door de lessen notenleer worstelen. Daardoor raakt bij sommigen het plezier al snel zoek. Daar zal in de toekomst komaf mee worden gemaakt. De onderwijscommissie van het Vlaams Parlement keurde het ontwerpdecreet deeltijds onderwijs goed, waardoor je vanaf september al in je eerste jaar aan de muziekschool kunt beginnen drummen of pianospelen.

Het is maar een van de hervormingen die op stapel staan. Daarnaast zullen academies er ook voor kunnen kiezen om te starten met muziek- of woordinitiatie voor zesjarigen. Het zal voor muziekscholen of tekenacademies ook eenvoudiger worden om nieuwe opleidingen, bijvoorbeeld tot dj of comedian, aan te bieden. Tot nog toe moesten ze daarvoor een hele administratieve mallemolen doorlopen.

Op zoek naar draagvlak

Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) wil inzetten op een praktijkgerichter en flexibeler deeltijds kunstonderwijs, met meer autonomie voor de academies. Voor volwassenen moeten er flexibeler lesuren komen, zodat die beter afgestemd zijn op werk en gezin. "Het is niet voor iedereen evident om elke week vier of zes uur vrij te maken. Het moet mogelijk zijn om een opleiding over een langere periode te spreiden", zegt Crevits.

De minister lanceerde de hervorming al in augustus 2015. Toch duurde het nog tweeënhalf jaar vooraleer er een politiek akkoord over bereikt werd. Dat komt omdat Crevits via een overlegronde naar draagvlak zocht. Tot tevredenheid van de academies. "Bij de vorige minister (Pascal Smet) was er geen draagvlak. Dit keer werden we wel gehoord als adviseurs", zegt Koen De Roovere, directeur van de Academie voor beeldende kunst in Brasschaat.

Na die overlegronde werden nog heel wat zaken aangepast. Zo moet samenspel, waarbij leerlingen in groep musiceren, in de toekomst niet altijd op school, maar kunnen ook de activiteiten bij de plaatselijke harmonie meetellen. Ook de limiet van het aantal instrumenten dat een school kan aanbieden valt weg. "De jongste zeven jaar konden we geen lessen voor nieuwe instrumenten meer aanbieden. Mondharmonica kon je niet volgen, want die stond niet op de lijst", legt Paul Hoet, directeur van de Gentse academie voor muziek, woord en dans, uit.

"Nu gaan de deuren open. We krijgen ook de mogelijkheid om aan kruisbestuiving te doen. Musical, waarbij je woord, dans en muziek combineert, is daar het voorbeeld bij uitstek. Vroeger moest je daar drie keer inschrijvingsgeld voor betalen. Voortaan zal één inschrijving volstaan."

Minder enthousiast is de sector over de timing. "1 september komt al erg dichtbij, er blijft niet veel tijd over om alles voor te bereiden", zegt De Roovere. Een bezorgdheid die Hoet deelt: "Als ik op 1 juni met de inschrijvingen voor volgend schooljaar wil beginnen, moet alles op 15 mei helemaal klaar zijn."

Crevits wijst op de vrijheid die de academies krijgen. "Wie dat wil, kan al in september een nieuwe opleiding organiseren. Voor wie dat te vroeg komt, kan daar een jaartje mee wachten."

DIETER BAUWENS

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream