2 september 2015

Vaste benoeming blijft heilig

 

Aan de vaste benoeming in het onderwijs morrelen is onbespreekbaar voor de vakbonden. 'De benoeming is het probleem niet en de afschaffing ervan dan ook geen oplossing.' Ook de koepels en minister Crevits hebben geen zin om deze heikele kwestie op tafel te gooien.

BRUSSEL. Zeventien jaar aanmodderen in het onderwijs, zonder uitzicht op een voltijdse baan, laat staan een vaste benoeming. Het verhaal van een lerares in een lezersbrief inDe Standaard van gisteren wekte veel verbazing. Kan zoiets nog? 'Een heel grote uitzondering', zeggen alle onderwijswaarnemers.

Uit gegevens van het Agentschap voor Onderwijsdiensten (Agodi) blijkt dat het gros van de benoemingen (40 procent) gebeurt in de leeftijdsgroep tussen 25 en 30 jaar. Dat betekent dat toch nog 60 procent van de personeelsleden tot na zijn 30ste moet wachten (de cijfers slaan weliswaar op 2011).

Dat de benoeming in de brief als reden voor het lange wachten genoemd wordt en er meteen ook een beschuldigende vinger naar de vakbonden wordt uitgestoken, valt bij die laatste niet in goede aarde. 'Stel dat mensen met een interim-opdracht geen vastbenoemde maar een contractuele leraar zouden vervangen', zegt Raf De Weerdt van de socialistische ACOD. 'Die keren ook terug, hé. Wie rechten heeft opgebouwd zal altijd voorgaan op wie er nog geen heeft, dat is nu eenmaal onvermijdelijk.'

Voor Marnix Heyndrickx van de liberale VSOA zijn perikelen met benoemingen eerder aan directies te wijten. 'Ik wil ze niet allemaal over dezelfde kam scheren, maar ze werken soms liever met niet-benoemden omdat ze met hen flexibeler kunnen omspringen.'

De vaste benoeming is er ooit gekomen vanwege de werkzekerheid voor de leerkrachten. De arbeidswetgeving voor de privésector is niet toepasbaar in het onderwijs omdat de leerlingenaantallen elk jaar schommelen en de personeelsomkadering even variabel is.

Om voor benoeming in aanmerking te komen moet je eerst het statuut van 'tijdelijke aanstelling van doorlopende duur' (TADD) hebben, wat kan na drie schooljaren. Dan is het wachten op een vacante betrekking of op een groei van het leerlingenaantal.

Geen onrust zaaien

Binnenkort beginnen de gesprekken over een loopbaanpact dat het beroep van leerkracht aantrekkelijker moet maken. Op de vraag of de vaste benoeming daarin bespreekbaar moet zijn, zeggen de vakbonden ferm: neen.

'De vaste benoeming is niet het probleem en de afschaffing ervan is dus ook niet de oplossing', stelt Raf De Weerdt. 'Dit op tafel gooien zal de gesprekken niet vooruithelpen.' Marnix Heyndrickx wil 'geen voorafnames', maar zegt wel dat de benoeming 'het beroep net aantrekkelijk maakt'.

Ook bij de werkgevers is de neiging om de vaste benoeming op tafel te gooien onbestaande. 'Er zijn andere prioriteiten', zegt Lieven Boeve, de directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen,

Raymonda Verdyck van het GO! wil 'geen onrust zaaien door dit debat te openen'. Liever wil zij, net als haar collega's van de andere netten, werken aan meer jobzekerheid en begeleiding voor de beginnende leerkrachten.

De minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V), is er kort over: de kwestie staat niet in het regeerakkoord. Bovendien is de vaste benoeming voor de minister 'een element in de duurzaamheid van de loopbaan'.

Tom Ysebaert

Inhoud ↑

Copyright © 2015 Corelio. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream