6 februari 2018

Verplicht jaar notenleer wordt afgeschaft

 

Hasselt. Piano, gitaar of viool leren spelen? Of toch liever iets specialers, zoals de mondharmonica, pianoforte of een dj-opleiding? Vanaf 1 september 2018 kan het in de 168 Vlaamse academies. Wat volgens het nieuwe decreet Deeltijds Kunstonderwijs niet meer moet: eerst notenleer volgen voor je een instrument mag leren.

“Ik wil een instrument leren spelen.” “Dan zal je toch een jaar notenleer moeten volgen.”

Binnenkort is het gedaan met de teleurgestelde gezichten van zoon- of dochterlief als ze les willen volgen aan de muziekacademie. Vanaf 1 september 2018 mogen kinderen al in hun eerste jaar een muziekinstrument bespelen. Dat is een van de hervormingen uit het nieuwe decreet Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) dat de commissie onderwijs goedkeurde.

Na zeven jaar wordt ook de programmatiestop afgeschaft. Muziekacademies mochten al jarenlang geen nieuwe instrumenten aan hun programma toevoegen. “Nu kunnen we weer zelf beslissen hoe ons aanbod eruitziet”, zegt Paul Voet, voorzitter van Verdi, de vereniging van directeurs van de academies muziek, woord en dans. “De 'klassieke' instrumenten doen het nog altijd goed, maar een uitbreiding was nodig.”

Bovendien moet het nieuwe aanbod niet noodzakelijk een echt instrument zijn. Vlaams minister voor Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) maakt ook ruimte om opleidingen tot dj, comedian of kleinkunstenaar te organiseren.

Maar daar knelt het schoentje nog. “Er is wel geld vrijgemaakt voor de hervormingen, maar niet genoeg om zoveel nieuwe leerkrachten aan te werven”, zegt Voet. “Elke academie moet dus kijken wie ze al in huis heeft en welke extra opleidingen die kunnen geven. Bovendien hebben onze muziekleerkrachten allemaal een masterdiploma. Voor dj's of comedians bestaat zoiets niet. Volgens welke criteria moeten we dan aanwerven?”

Aan de hervorming werd meer dan twee jaar lang gewerkt. Alle spelers op het veld werden uitgenodigd voor overlegrondes. De bedenkingen werden meegenomen in de finale versie van het decreet. Iedereen gelukkig? “Alleen de timing wordt krap”, besluit Voet. “1 september komt razendsnel dichterbij. Het wordt een uitdaging om al nieuwe cursussen te organiseren.”

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream