25 januari 2008

VITO wordt ingezet om mogelijke bron van verhoogde kwikwaarden op te sporen

 PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN
MINISTER HILDE CREVITS
VLAAMS MINISTER VAN OPENBARE WERKEN, ENERGIE,
LEEFMILIEU EN NATUUR
25 januari 2008
 
 VITO wordt ingezet om mogelijke bron van verhoogde kwikwaarden op te sporen
 
 
Gisteren werd het kabinet van minister Crevits op de hoogte gesteld dat er verhoogde kwikmetingen waren vastgesteld op de meetpost van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in Neder-Over-Heembeek. De oorzaak lag, gezien de meteorologische omstandigheden, vermoedelijk in zuid/zuidwestelijke richting van Brussel.
 
Aan de milieu-inspectie werd de opdracht te geven om na te gaan of een mogelijke bron zich in Vlaanderen zou kunnen bevinden. De buitendienst Vlaams-Brabant werd hiermee belast. De gemeentebesturen en brandweerkorpsen die in de betrokken zone van de mogelijke bron gelegen zijn, werden op de hoogte gebracht.  Bij geen enkele gemeente, noch brandweerkorps werd enig incident gemeld dat aanleiding zou kunnen gegeven hebben tot een verhoogde kwik-uitstoot (geen illegale verbrandingen en geen bedrijfsbranden vastgesteld).
 
Omdat de situatie van verhoogde meetwaarden zich een tweede keer heeft voorgedaan, rijst nu het vermoeden dat er een vaste bron zou kunnen zijn waar zich een al dan niet continue uitstoot van kwik voordoet. Het is niet uitgesloten dat de bron zich in Vlaanderen bevindt.
 
Om hierover uitsluitsel te kunnen geven heeft minister Crevits de milieu-inspectie de opgedragen om intens te speuren naar een mogelijke bron. Op vraag van de minister zet ook de Vito een meetwagen in om een eventuele bron te kunnen lokaliseren.
 
 
Persinfo:
 
Cybelle-Royce Buyck
woordvoerster van Vlaams minister Hilde Crevits
0486 14 12 72
 
 
Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream