14 oktober 2016

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits maakt ‘scholenbouwronde’ door West-Vlaanderen

 

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits opent vandaag in West-Vlaanderen twee nieuwe scholen en legt de eerste steen voor een derde scholenbouwproject. Ze start haar ‘scholenbouwronde’ met een eerste­steenlegging in de Vrije Basisschool Sint-Jan in Rollegem-Kapelle bij Ledegem. Daarna opent ze de Gemeentelijke Basisschool De Groene Kouter in Zwevegem en de nieuwe campus ZoWe verpleegkunde in Brugge. De drie projecten vertegenwoordigen een totale investering van ruim 13 miljoen euro. Scholenbouw en -renovatie in Vlaanderen zitten momenteel op kruissnelheid. Nog nooit werd zoveel geïnvesteerd in scholenbouw en werden zoveel nieuwe scholen geopend.

 

Vlaanderen bouwt op dit moment volop nieuwe scholen. Vaak gaat het om indrukwekkende hedendaagse schoolinfrastructuur. Het DBFM-programma ‘Scholen van Morgen’ is goed voor 182 bouwprojecten, meer dan 200 nieuwe of gerenoveerde schoolgebouwen en een investering van 1,5 miljard euro. DBFM staat voor Design, Build, Finance en Maintenance. In West-Vlaanderen worden er 35 Scholen van Morgen gebouwd. Ook de reguliere scholenbouw en
-renovatie in Vlaanderen zit op kruissnelheid met 352 miljoen euro per jaar. Nog nooit werd zoveel geïnvesteerd en werden zoveel nieuwe scholen gebouwd en geopend.

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits voegt vrijdag de daad bij het woord en opent twee ‘Scholen van Morgen’ en legt een eerste steen in West-Vlaanderen:

 

De Vrije Basisschool Sint-Jan in Rollegem-Kapelle (Ledegem) zal een deel van de oude gebouwen slopen en vervangen door een nieuwbouw die 4 klaslokalen voor het 4e, 5e en 6e leerjaar, een polyvalente zaal, directieruimtes en sanitaire voorzieningen zal omvatten. De totaalinvestering bedraagt 1,45 miljoen euro waarvan de Vlaamse overheid meer dan 1 miljoen euro voorziet via de reguliere subsidiëring.

 

De Gemeentelijke Basisschool De Groene Kouter in Zwevegem telt verschillende vestigingen. In vestiging Park maakten de containerklassen en de oude feestzaal plaats voor een volledige nieuwbouw van 1.823 m². De nieuwbouw biedt plaats aan de bovenbouw van de lagere school en omvat 8 klaslokalen, enkele zorg- en godsdienstlokalen, een polyvalente zaal en een sportzaal. Een investering van 4,6 miljoen euro voor zo’n 150 leerlingen.

 

Op de nieuwe campus ZoWe verpleegkunde in Brugge worden jongeren opgeleid tot gegradueerde verpleegkundigen. De nieuwbouw omvat onder meer klas- en praktijklokalen rond een openleercentrum. Hiermee wil de school inspelen op de toename aan inschrijvingen. De nieuwbouw zal plaats bieden aan zo’n 450 studenten en is goed voor een investering van 6,9 miljoen euro. Tegelijkertijd kunnen ze dankzij de nieuwbouw meer inzetten op samenwerking met de omgeving.

 

Investeringsprogramma ‘Scholen van Morgen’ halfweg

 

Tienduizenden leerlingen stappen sinds kort de schoolpoort binnen in één van de 86 al geopende gloednieuwe Scholen van Morgen. 71 scholen zijn in bouwfase. Enkele schoolbouwprojecten zitten in de aanbestedings­fase. Daarmee zit het programma van ‘Scholen van Morgen’ op kruissnelheid én halfweg. De komende maanden openen per week minstens 2 scholen hun deuren. Stuk voor stuk zijn het unieke ontwerpen, gebaseerd op de lokale noden en visie, duurzame, uitnodigende gebouwen voorzien van alle modern comfort en aangepast aan de onderwijsuitdagingen van de 21e eeuw. De vennootschap ‘Scholen van Morgen’ staat in voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het 30-jarig onderhoud van de schoolgebouwen.

 

Door de btw-verlaging op scholenbouw kunnen binnen het programma Scholen van Morgen nog 17 bijkomende projecten worden opgestart. In totaliteit worden er 182 schoolbouwprojecten gerealiseerd.

 

Vlaanderen kiest er ook in de toekomst voor om in samenwerking met de private sector scholen te bouwen. Op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits werd het kader van een nieuw DBFM-investeringsprogramma recent definitief goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Er zal 300 miljoen euro worden geïnvesteerd in de bouw van nieuwe scholen in samenwerking met de private sector.

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Nog nooit werd zoveel geïnvesteerd in scholenbouw, nog nooit zijn zoveel nieuwe scholen geopend. Overal in Vlaanderen verrijzen schoolbouwprojecten uit de grond. Zowel openingen als eerstesteenleggingen zijn feestelijke én belangrijke momenten, want moderne gebouwen geven de schoolteams een extra stimulans om elke dag opnieuw kansen te creëren en talenten te ontwikkelen. Ik wens alle leerlingen, studenten, leraren en docenten een ambitieuze toekomst toe in hun nieuwe schoolgebouwen.”

 

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream