31 mei 2016

Vlamingen behouden toegang tot Nederlandse scholen in buitenland

 

De Vlaamse en de Nederlandse ministers van Onderwijs hebben in een 'Damesakkoord' de samenwerking bezegeld.

Brussel. Vijfentwintig jaar na het 'Herenakkoord' tussen Vlaanderen en Nederland vernieuwen de Vlaamse minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V), en haar Nederlandse collega, Jet Bussemaker (PvdA), de onderlinge samenwerking. Het 'Dames­akkoord' werd gisteren door beide ministers in Brussel ondertekend.

Een actualisering van het akkoord was nodig nadat vorig jaar in Vlaanderen onrust was ontstaan over een 'oranje golf' aan Nederlandse studenten die naar Vlaamse instellingen zouden afzakken na een hervorming van de studiefinanciering in hun land.

Ook wilden de Nederlanders besparen op hun scholen in het buitenland, waar zowat 1.400 Vlaamse kinderen gebruik van maken. In het oude Herenakkoord was over de financiering daarvan een vergelijk gevonden doordat er veel Nederlandse jongeren in Vlaanderen studeren of school lopen, soms kosteloos.

In het Damesakkoord wordt de toegang van Vlaamse kinderen tot dat Nederlandstalig onderwijs in het buitenland gegarandeerd. Beide ministers gaan hiervoor nauwer samenwerken.

De Nederlandse overheid voorziet in voldoende werkingssubsidies en doet daar 330.000 euro bovenop. Het gaat om ruim 200 scholen die onder toezicht van de Nederlandse onderwijsinspectie vallen. Vlaanderen krijgt een zitje in het bestuur van de stichting NOB, die de scholen runt.

Verder bevat het akkoord afspraken over onder andere informatie-uitwisseling, monitoring van de studentenmobiliteit en digitalisering van onderwijs.

Op dit moment gaan 52.800 Nederlandse jongeren in ons land naar (hoge)school of universiteit, tegenover 4.100 Belgische in Nederland. 

Inhoud ↑

Copyright © 2016 Corelio. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream