7 december 2015

We houden meer van rockgitaar dan van viool

 

De Vlaming gaat vaker naar een niet-klassiek concert dan naar een klassiek. En in de bioscoop laten we het de voorbije jaren wat afweten. Dat en nog veel meer is te lezen in de 'Participatiesurvey 2014', een vijfjaarlijks onderzoek naar het cultuurgedrag van de Vlaming. In vergelijking met de vorige metingen in 2004 en 2009 is er weinig veranderd. 75 procent van de Vlaamse bevolking participeert aan minstens een of twee culturele activiteiten per jaar.

Niet erg verrassend neemt de cultuurparticipatie af naarmate het opleidingsniveau daalt. De belangrijkste reden: geen interesse. Daar wil minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) verandering in brengen.

'In samenwerking met mijn collega van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) wil ik onderzoeken of we nog niet meer aan cultuureducatie bij jongeren kunnen doen. Ik denk bijvoorbeeld aan de scholieren uit het BSO/TSO. Bereiken we die wel genoeg met de cultuureducatie?' Ook in het jeugdwerk ziet Gatz kansen om jongeren uit de lagere sociale klasse meer met cultuur in contact te brengen.

Financiële drempels spelen geen doorslaggevende rol in de cultuurparticipatie, wijst het onderzoek uit. De Uitpas, een voordeelkaart voor mensen in armoede, is een goede stimulus maar volstaat niet altijd. 'Soms durven mensen niet naar het theater te gaan omdat ze niet weten waar ze met hun jas moeten blijven. Je moet mensen echt opleiden.'

De Italiaanse premier Matteo Renzi pompt 1 miljard euro in cultuur in het kader van de strijd tegen IS. Minister Gatz ziet zich niet meteen hetzelfde doen om de cultuurparticipatie op te trekken. 'In de eerste plaats hebben wij in Vlaanderen veel minder bespaard dan in Italië. Er is geen inhaalbeweging nodig. Renzi wil ook aan iedere Italiaan een cultuurcheque van 500 euro geven. Ik geloof daar niet in. Mensen die niet geïnteresseerd zijn in cultuur gaan met die 500 euro ook niks doen. In het slechtste geval verkopen ze gewoon hun cultuurcheque.'

KOEN VAN BOXEM

Inhoud ↑

Copyright © 2015 Mediafin. Alle rechten voorbehouden

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream