6 februari 2018

Weg met die vervelende notenleer

 

Piano, gitaar of viool leren spelen? Of toch liever iets specialers, zoals de mondharmonica, pianoforte of een dj­opleiding? Vanaf 1 september 2018 kan het in de 168 Vlaamse academies. Wat volgens het nieuwe decreet Deeltijds Kunstonderwijs niet meer moet: eerst notenleer volgen voor je een instrument mag leren.

“Ik wil een instrument ­leren spelen.”

“Dan zal je toch een jaar notenleer moeten volgen.”

Binnenkort is het gedaan met de teleurgestelde gezichten van zoon- of dochterlief als ze les willen volgen aan de muziekacademie. Vanaf 1 september 2018 mogen kinderen al in hun eerste jaar een muziek­instrument bespelen. Dat is een van de hervormingen uit het nieuwe decreet Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) dat de Commissie Onderwijs goedkeurde.

Na zeven jaar wordt ook de ­programmatiestop afgeschaft. Muziekacademies mochten al ­jarenlang geen nieuwe instrumenten aan hun programma toevoegen. “Nu kunnen we weer zelf beslissen hoe ons aanbod eruitziet”, zegt Paul Voet, voorzitter van Verdi, de vereniging van directeurs van de academies muziek, woord en dans. “De klassieke instrumenten doen het nog altijd goed, maar een uitbreiding was nodig. In Gent bijvoorbeeld (waar Voet directeur is, nvdr.), willen we graag de pianoforte en mondharmonica introduceren.”

Bovendien moet het nieuwe aanbod niet noodzakelijk een echt instrument zijn. Vlaams minister voor Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) maakt ook ruimte om ­opleidingen tot dj, comedian of kleinkunstenaar te organiseren.

Maar daar knelt het schoentje nog. “Er is wel geld vrijgemaakt voor de hervormingen, maar niet genoeg om zoveel nieuwe leerkrachten aan te werven”, zegt Voet. “Elke academie moet dus kijken wie ze al in huis heeft en welke extra opleidingen die kunnen geven. Bovendien hebben onze muziekleerkrachten allemaal een masterdiploma. Voor dj's of comedians bestaat zoiets niet. Volgens welke criteria moeten we dan aanwerven?”

Snel september

Aan de hervorming werd meer dan twee jaar lang gewerkt. Alle spelers op het veld werden uit­genodigd voor overlegrondes om de voorstellen te bespreken en te evalueren. De bedenkingen werden meegenomen in de finale versie van het decreet.

“In een eerste versie werd de volwassenenopleiding notenleer verlengd van drie naar vier jaar”, zegt Voet. “Dat kost natuurlijk geld. Geld dat op andere plaatsen beter kan worden gebruikt. De minister volgde ons in die redenering en dus blijft de opleiding drie jaar.”

Iedereen gelukkig? “Alleen de ­timing wordt krap”, besluit Voet. “1 september komt razendsnel dichterbij. Het wordt een uit­daging om al nieuwe cursussen te organiseren.” Dat vindt ook de Leerkrachten Vereniging van het Deeltijds Kunstonderwijs. Zij organiseren zondag een betoging in Torhout om het decreet uit te stellen en te herbekijken.

Myrte De Decker

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream