18 december 2012

Wielklem voor wie niet betaalt

 

Wie zijn parkeerbonnetjes niet betaalt, riskeert binnenkort een wielklem als het van staatssecretaris Wathelet afhangt.

Van onze redacteur wERNER rOMMERS

bRUSSEL Een wielklem wordt nu uitsluitend door de politie geplaatst. In Gent gebruiken agenten ze bijna alleen wanneer ze op een niet-verzekerd voertuig stoten. Maar 'op vraag van verschillende steden en gemeenten' verruimt staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH) nu in de wegcode het gebruik van de wielklem.

Wathelet viseert vooral auto's met buitenlandse nummerplaten. 'Veel van die bestuurders nemen geen parkeerticket of nemen plaatsen in die voorbehouden zijn voor bewoners. Wanneer het lokale parkeerbedrijf straks merkt dat deze parkeerboetes onbetaald blijven, zal het de auto kunnen immobiliseren met een wielklem. Zo wordt de eigenaar verplicht de openstaande boetes te betalen.'

Parkeerbedrijven laten auto's met buitenlandse nummerplaten vandaag noodgedwongen ongemoeid. Het heeft immers weinig zin om voor onbetaalde parkeerbonnen brieven of een deurwaarder te sturen naar het land waar het voertuig officieel staat ingeschreven - als ze die adresgegevens al te pakken krijgen.

In onder andere Antwerpen leidt dat tot taferelen waarbij een parkeerwachter alle auto's in een straat controleert op het bezit van een parkeerticket, maar de wagens met buitenlandse nummerplaten ongemoeid laat. 'Die straffeloosheid willen we nu aanpakken, gelet op het feit dat veel van deze bestuurders nog tientallen parkeerboetes hebben openstaan. Bovendien is het niet eerlijk voor andere automobilisten, die wèl worden aangemaand een parkeerticket te nemen.'

Crevits is tegen

Het Antwerpse gemeentelijke parkeerbedrijf GAPA reageert enthousiast op het initiatief van Wathelet. 'Voor alle duidelijkheid: we zullen alleen in extreme gevallen de wielklem bovenhalen', beklemtoont gedelegeerd bestuurder Eric Dubois.

Staatssecretaris Wathelet heeft over de uitbreiding van het KB over de wegcode ondertussen een positief advies van de Raad van State op zak.

De Vlaamse regering, die ook om advies moet worden gevraagd, is veel minder dol op het idee. Zij gaf een negatief advies omdat het parkeerbeleid volgens Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) een gewestelijke bevoegdheid is.

Het kabinet-Wathelet wil niettemin spoed zetten achter de invoering

wERNER rOMMERS
� 2012 Corelio

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream