26 februari 2018

Wijkschooltjes Kloosterbos en Vossenhol sluiten

 

De wijkschooltjes Kloosterbos en Vossenhol sluiten binnenkort de deuren. Alle kinderen verhuizen naar de hoofdschool in het centrum van Nazareth. De ouders voelen zich gepasseerd.

Directeur Patrick Neyt bevestigt het nieuws. “Na lang wikken en wegen besloot het schoolbestuur om de wijkschooltjes Vossenhol en Kloosterbos te integreren in de Vrije Basisschool in het dorpscentrum”, klinkt het. “Ondanks de campagnes van ouders en school in 2013-2014 en de goodwill van het bestuur blijkt het autonoom bestaan van de wijkscholen niet langer te verantwoorden. Ook de gedreven inzet van de betrokken leerkrachten kon het tij niet keren.”

Beide schooltjes flirten al een paar jaar met de minimale erkenningsnormen, zo luidt het. “De wijkafdeling Vossenhol openhouden met minder dan tien kleuters is geen rationeel gebruik van gemeenschapsmiddelen. Dit wijkschooltje zal eind juni sluiten. De wijkafdeling Kloosterbos ligt in een dunbevolkt gebied met landelijk karakter en zonder woonuitbreidingsgebied in de omgeving. Ook hier blijft het knokken om telkens voldoende kleuters te halen. De gebouwen zijn aan renovatie toe, daarin investeren is echter niet rationeel. Deze kleutervestiging sluit eind juni 2019.”

Alle kinderen zullen terecht kunnen in de hoofdschool op het dorp, twee à drie kilometer verderop.

De ouders werden op de hoogte gebracht tijdens een infoavond, maar inspraak was er niet volgens Steven Roemaet. Zijn zoontje zit in de derde kleuterklas in Vossenhol. “Ik spreek voor vele ouders als ik zeg dat we geschrokken zijn van de plotse beslissing. Hadden we in het begin van het schooljaar een indicatie gekregen dat dit mogelijk was, hadden we actie ondernomen. Schilderwerken of reclame maken voor extra kindjes bijvoorbeeld. Dit is wel geen verwijt naar Patrick, die één van de voorvechters van de schooltjes was en nu wellicht met de rug tegen de muur werd gezet in de raad van bestuur”, vertelt hij. “We betreuren de sluiting, maar leggen ons daar nog niet meteen bij neer. Ik heb contact met het kabinet van onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) en ga een petitie opstarten. Samen met andere ouders ga ik ook ouders warm maken om hun kinderen naar de wijkscholen te sturen.”

Steven Roemaet beseft dat beiden openhouden lastig wordt, maar ziet een alternatief. “De beide wijkscholen in één wijkschool integreren is een optie. Het zou jammer zijn, mochten ze beiden sluiten. Er zijn daar vriendschappen voor het leven gesmeed en de kleinschaligheid van de schooltjes is een enorme troef. Zeker voor kleuters die rust nodig hebben.”

Ouders die meer info willen over de wijkschooltjes, kunnen bij Steven terecht op 0478-95.09.43.

Wat er na de verhuis met de gebouwen van de wijkscholen zal gebeuren, valt nog af te wachten.

Laurens Van Heuverswijn

Inhoud ↑

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream