15 april 2014

WOI buslijn en Poppypas in Ieper

 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits heeft in Ieper toelichting gegeven over de nieuwe buslijn rond de herdenking van de Eerste Wereldoorlog en de Poppypas. De Poppy(dag)pas en de WOI buslijn komen er naar aanleiding van de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog. Met het nieuwe pasje kan de reiziger gebruik maken van de WOI buslijn. Vanaf juli wordt de busverbinding Nieuwpoort-Ieper ingevoerd die ongeveer het oorlogsfront volgt en verschillende sites aandoet die belangrijk zijn in de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog.

 

Werkbezoek Ieper

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits bracht vandaag een werkbezoek aan de herinrichting van de stationsomgeving van Ieper. De omgeving wordt vernieuwd, er komt een nieuw busstation van De Lijn met een nieuw plein, een nieuwe Lijnwinkel, ruimtes voor de chauffeurs en de omgeving wordt in een nieuw kleedje gestopt. De totale kostprijs van de werken bedraagt 10,4 miljoen euro. Het aandeel van De Lijn bedraagt ruim 1,5 miljoen euro. De start van de werken aan het busstation wordt één van de komende weken voorzien.

 

 

Poppypas en WOI Lijn

Naar aanleiding van het werkbezoek gaf minister Crevits uitleg over de nieuwe Poppypas. Dat is een dagpas die vanaf juli te koop zal zijn in de Lijnwinkels in West-Vlaanderen en op de voertuigen van De Lijn in West-Vlaanderen. Met het nieuwe pasje kan de reiziger gebruik maken van de WOI buslijn. De pas is eveneens geldig voor het volledige aanbod in West-Vlaanderen. De Poppypas zal in voorverkoop 6 euro kosten, op de voertuigen 8 euro. Voor kinderen jonger dan 12 zijn de prijzen 4 euro in voorverkoop en 6 euro op de voertuigen.

 

Het project krijgt de naam ’14-18 Groote Oorlog’ en de WOI buslijn, lijn 14 volgt ongeveer het oorlogsfront en verbindt Nieuwpoort, Diksmuide en Ieper. De stopplaatsen zijn o.a. Nieuwpoort stad (aansluiting Kusttram), Diksmuide Ijzerbrug (Ijzertoren), Diksmuide station, Ieper Markt (In Flanders Fields Museum en Menenpoort) en Ieper station. De verbinding doet verschillende sites aan die belangrijk zijn in de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog. De bushaltes zullen specifiek herkenbaar gemaakt worden.

 

In juli en augustus zijn er dagelijks 5 ritten heen en terug; van september tot november zijn er 4 ritten per dag heen en terug. Deze dienstregeling geldt ook op zaterdag-, zon- en feestdagen. De laatste rit richting Nieuwpoort vertrekt na de ‘Last Post’ in Ieper.

 

Vanuit de knooppunten Nieuwpoort, Diksmuide en Ieper kan er overgestapt worden op de Kusttram (Nieuwpoort), trein (Diksmuide of Ieper) of op het bestaande busaanbod.

 

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits : “De belangstelling voor de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog is nu al groot en zal nog toenemen. Met de lancering van WOI buslijn en de Poppypas zorgen we ervoor dat belangrijke bezoekerscentra, sites en musea langs de frontlijn bereikbaar zullen zijn met het openbaar vervoer. De overstapmogelijkheden met de Kusttram in Nieuwpoort en de trein in Diksmuide of Ieper betekenen een extra troef om meer bezoekers naar de regio te trekken.”

 

 

Nieuwe stationsomgeving Ieper

Voor de wegenwerken rond het nieuwe station van Ieper maakt minister Crevits 2 miljoen euro vrij. Een deel van de werken is al achter de rug :

 

  • Fase 1: Capronstraat / Poperingseweg / Tulpenlaan is afgewerkt.
  • Nieuw vrijliggend fietspad achterkant station (van Dikkebusseweg tot Poperingseweg) is afgewerkt en is al zeer populair bij fietsers
  • Nieuwe parking NMBS achterzijde station: fase 1 afgewerkt en in gebruik. Fase 2 van de parking in uitvoering (streefdatum: eind mei)
  • Fase 2: Maarschalk Fochlaan: rioleringswerken afgewerkt tot aan Colaertplein, wegeniswerken lopende.
  • Fase 2: Goesdamstraat: rioleringswerken afgewerkt, wegeniswerken lopende.

 

 

Persinfo:

Katrien Rosseel

Woordvoerder Vlaams minister Hilde Crevits

persdienst.kabinetcrevits@vlaanderen.be

 

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream