5 februari 2016

Zes bijkomende scholengemeenschappen organiseren OKAN secundair onderwijs

 

 

In zes bijkomende scholengemeenschappen kan onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers in het secundair onderwijs georganiseerd worden. Dat heeft de Vlaamse Regering beslist op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits. De beslissing is het gevolg van het stijgende aantal vluchtelingen in het onderwijs. In de onthaalklas krijgen anderstalige leerlingen vooral Nederlandse taallessen. Eerder werd door de Vlaamse regering aan vijftien scholengemeenschappen de toelating gegeven om OKAN secundair onderwijs te organiseren. Het aantal anderstalige nieuwkomers in het secundair onderwijs is sinds de start van het schooljaar bijna verdubbeld.

 

De komst van de vluchtelingen naar ons land is duidelijk voelbaar in de scholen. Leerplichtige kinderen van vluchtelingen moeten binnen de 60 dagen in een school worden ingeschreven. Op 1 februari 2016 telde het secundair onderwijs 4112 anderstalige nieuwkomers. In vergelijking met 1 september 2015 is dat bijna een verdubbeling. Toen waren er 2060 anderstalige nieuwkomers.

 

In Vlaanderen bestaat OKAN, dat is onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers. Om de integratie te bevorderen krijgen anderstalige leerlingen extra begeleiding in de scholen.

 

Op voorstel van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits is een volgende  reeks van zes aanvragen voor de organisatie van OKAN in het secundair onderwijs goedgekeurd. Dat gebeurt na advies van het Agentschap voor Onderwijsdiensten, de onderwijsinspectie en de Vlaamse Onderwijsraad. In de onthaalklas krijgen anderstalige leerlingen gedurende één jaar Nederlandse taallessen. Daarna stappen ze over naar een gewone klas. De scholengemeenschappen kunnen na de krokusvakantie OKAN organiseren.

 

Het gaat om:

 

-       Scholengemeenschap Oostende (GO!)

 

-       Scholengemeenschap voor Katholiek Secundair Onderwijs De Heide Heusden-Zolder

 

-       Scholengemeenschap voor Katholiek Secundair Onderwijs Houtland Torhout

 

-       Scholengemeenschap voor Katholiek Secundair Onderwijs Oost-Brabant Tienen

 

-       Scholengemeenschap voor Katholiek Secundair Onderwijs WICO Overpelt

 

-       Scholengemeenschap Secundair Onderwijs Secundair Onderwijs Midden-Brabant Overijse (GO!).

 

 

 

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “In zes bijkomende scholengemeenschappen wordt onthaalonderwijs voor anderstalige nieuwkomers in het secundair onderwijs aangeboden. De nieuwkomers krijgen Nederlandse taallessen en vorming. Om de integratie van vluchtelingen te versterken, hebben we de beslissing genomen om de programmatie van OKAN te versoepelen. Aanvragen voor een onthaaljaar voor anderstalige nieuwkomers kunnen nu het hele schooljaar worden ingediend.”

 

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream