20 december 2012

'Zo komt alles vast te zitten in Vlaanderen'

 

'Gevaarlijk.' 'Verregaand.' 'Waar zijn we mee bezig?' De Vlaamse CD&V-ministers halen ongemeen hard uit naar de beslissing van de Raad van State om de vergunning voor het megashoppingcenter Uplace te schorsen. 'Zo wordt het in Vlaanderen onmogelijk nog eender welk project te realiseren'. Farid El Mabrouk

Drie jaar al probeert Bart Verhaeghe, de voorzitter van Club Brugge, zijn immense project van de grond te krijgen. Ondertussen moet de eerste spadesteek er nog altijd komen. Niet iedereen is daar rouwig om. Het winkelcomplex moet vier keer zo groot worden als dat in Wijnegem en acht miljoen bezoekers per jaar naar Machelen lokken. En dat terwijl de Brusselse ring nu al vol zit.

Het was vooral de onzekerheid over de maatregelen om een verkeersinfarct te vermijden die de Raad van State deed besluiten de vergunning van Vlaams Milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) te schorsen. De Vlaamse regering belooft wel wegenwerken, een tramlijn en een treinstation, maar dat kon het rechtscollege niet overtuigen. Resultaat: het dossier ligt weer voor een jaar op apegapen.

Dinsdag reageerde ze nog behoedzaam, maar in het Vlaams Parlement was Schauvliege bijzonder scherp voor de Raad van State. Dat die eerst zekerheid wil over de uitvoering van mobiliteitswerken is volgens haar ongehoord. 'Dit gaat ontzettend ver', stelde ze.

Partijgenote en minister voor Mobiliteit Hilde Crevits ging nog verder. 'Zo raakt alles vast in Vlaanderen en wordt het onmogelijk nog langer infrastructuurwerken te doen. Waar zijn we mee bezig?'

Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) was voorzichtiger, maar zei toch zijn wenkbrauwen te fronsen. Hij wil dat de federale regering de Raad zo snel mogelijk hervormt. Dat het rechtscollege geen andere mogelijkheden heeft dan meteen de schorsing of vernietiging, kan niet. De overheid moet ook tijdens de procedure gebreken of fouten kunnen rechtzetten, vindt hij. Minister van Binnenlandse Zaken Jo�lle Milquet (CDH) wil begin volgend jaar uitpakken met de hervorming.

Een paar maanden geleden zorgde Uplace nog voor een fikse ruzie binnen de Vlaamse regering. SP.A is tegen en liet dat toen duidelijk blijken, tot grote ergernis van CD&V en N-VA. Deze keer hielden de socialisten zich op de vlakte. Dat de harde CD&V-uitval verdoezelt dat het dossier onder de oppervlakte nog altijd smeult, bewezen verklaringen van SP.A-voorzitter Bruno Tobback. Hij liet verstaan het arrest te begrijpen. 'Ik denk niet dat we vooruitgaan met nog meer verkeer op de ring. Men moet weten dat bepaalde dingen niet kunnen.'

Gisteren bleek dat het andere winkelproject in Brussel, Just under the sky, toch niet over alle vergunningen beschikt. Vicepremier Johan Vande Lanotte (SP.A) trok het positieve advies dat hij eerder afleverde ondertussen in.

Farid El Mabrouk
� 2012 Corelio

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream