19 oktober 2007

Zwerfvuilfilmpje van Jop, Sien en Wiebe Vercruysse wint hoofdprijs in wedstrijd King of Trash

 

Nadat ze met hun grappige zwerfvuilfilmpje eerder al het internetluik van de wedstrijd King of Trash gewonnen hadden, werden de jeugdige Torhoutenaren Jop, Sien en Wiebe Vercruysse nu ook door de vakjury tot laureaten uitgeroepen. Gevolg: hun bekroonde filmpje werd twee weken geleden in Antwerpen professioneel heropgenomen en wordt zomaar even twee/ëntachtig keer op de tv-zender TMF uitgezonden. Vorige woensdag werden Job en zijn twee zussen in Brussel gehuldigd door een stadsgenote: minister van Leefmilieu Hilde Crevits.

Jop (18), Sien (17) en Wiebe (10) zijn de zoon en dochters van Jan Vercruysse (42) en Helga Phlypo (44) uit de Moezelstraat 10 in Torhout. Ze hebben hun winnende filmpje met een eenvoudig digitaal fototoestel gemaakt, dat ook een videofunctie heeft.

 

Na de surfers ook de vakjury

De wedstrijd King of Trash maakt deel uit van de zwerfvuilcampagne van OVAM en Fost Plus in opdracht van Vlaams minister van Leefmilieu Hilde Crevits. „Via een sensibiliseringscampagne die over drie jaar loopt, proberen we samen met de Vlaamse gemeenten het zwerfvuilprobleem aan te pakken”, zegt de minister. „Dit jaar richtte de campagne zich in het bijzonder tot de jongeren en dit via het originele King of Trash-concept. Meer dan honderd jongelui uit alle Vlaamse provincies namen deel aan de wedstrijd door op video vast te leggen hoe ze zwerfvuil ‘cool’ naar de vuilnisbak verwijzen. De jury heeft uit die inzendingen het filmpje van Jop, Sien en Wiebe geselecteerd, toevallig uit mijn eigen gemeente Torhout. De jurering is nochtans eerlijk verlopen, hoor (lacht). Ik heb pas achteraf vernomen dat de winnaars stadsgenoten waren. Wat ik uiteraard leuk vind!”

Liefst 34.000 mensen – hoofdzakelijk jongeren – hebben de website www.9kingoftrash.9be bezocht. Ze konden hun stem uitbrengen op hun favoriete filmpje of een filmpje wegstemmen. Zo selecteerden ze online drie inzendingen die volgens hen een gsm verdienden voor de creativiteit van hun videoboodschap. Job, Sien en Wiebe wonnen met een sterke score van 309 punten, 68 meer dan de tweede.

Broer en zussen Vercruysse wisten via de site dat ze de internetwedstrijd gewonnen hadden (de gsm was binnen), maar de hoofdprijs – het professioneel heropnemen van het filmpje en het uitzenden op TMF – werd door een vakjury toegekend. Die deskundigen konden niet om het originele concept van de Torhoutse inzending heen en riepen Job, Sien en Wiebe met hun filmpje ‘Queen of Trash’ tot algemene laureaten uit. Na de surfers op het internet ‘pakte’ het trio dus ook de vakjury in…

In de winnende opname speelt Jop ‘Trashman’ – de belichaming van het afval – en Sien ‘Queen of Trash’, die Jop een pak ransel verkoopt. De montage gebeurde door Jop op de muziek ‘Killing in the Name’ van Rage Against The Machine. Wiebe hanteerde de camera. Helemaal aan het eind van de opnames viel het fototoestel op de grond met een kapotte lens tot gevolg. Daar valt in het filmpje niets van te merken, behalve dat er toepasselijk ‘Game over’ verschijnt. Het kapotte apparaat wordt nu als tastbare herinnering aan een leuk avontuur gekoesterd.

De huldiging van de laureaten van King of Trash gebeurde vorige woensdag in de Spiegelzaal van het gemeenschapscentrum De Markten op de Oude Graanmarkt in Brussel. Minister Crevits loofde er haar jeugdige stadsgenoten voor de originele manier waarop ze de zwerfvuilproblematiek in hun filmpje in beeld hebben gebracht.

 

Heropgenomen in Antwerpen

Twee weken geleden – op zaterdag 6 oktober – werd de bekroonde inzending in het Harmoniepark van Antwerpen door een professionele cameraploeg heropgenomen. Net voordien waren Jop, Sien en Wiebe Vercruysse ervan op de hoogte gebracht dat de jury hen tot algemene winnaar had uitgeroepen. Ze dienden dat heuglijke nieuws echter nog even stil te houden. „Op die zonnige zaterdag zijn we met onze ouders voor de opnames naar Antwerpen gereden”, vertelt Jop. „Het werd een heel avontuur: met een ervaren regisseur en twee cameramannen. Wiebe mocht ook meespelen. Zo kreeg ik als ‘Trashman’ twee afvaljagers achter me aan: naast Sien ook Wiebe. Het filmpje mocht maar dertig seconden duren, want het was de bedoeling om het tweeëntachtig keer op TMF uit te zenden: vanaf 18 oktober.”

„We dienden dikwijls dezelfde taferelen opnieuw te spelen”, vult Wiebe aan. „De regisseur heeft me gevraagd of ik eventueel later eens op tv zou willen presenteren, namelijk op de zender Nickelodeon. Veel kinderen ‘bevriezen’ als de camera begint te draaien, zei hij, maar ik helemaal niet (lacht). Hij mag me altijd bellen.!”

„Wiebe en ik hebben op het einde van het filmpje een oranje vuilnisbak over het hoofd van onze broer Jop mogen trekken”, geniet Sien zichtbaar na. „Een bak waar vuilnis in gezeten had! We vonden dat een leuk moment. Benieuwd of Jop dat ook gevonden heeft...”

Johan Sabbe


Drie jeugdige Torhoutenaren in het Antwerpse Harmoniepark voor de professionele heropname van hun bekroonde filmpje in het kader van de wedstrijd King of Trash: zittend de 10-jarige Wiebe Vercruysse samen met haar zus Sien (17) en broer Job (18). Vanaf nu zijn de drie jongelui liefst tweeëntachtig keer op de jongerenzender TMF te zien.

© foto Johan Sabbe

"

Categorie: 
 

Volg mij ook via

twitter

Foto's op Flickr

www.flickr.com
hilde.crevits' items Go tohilde.crevits' photostream