Blikopener verspreidt kennis hogescholen bij ruim 4.000 bedrijven, organisaties, scholen en lokale besturen

Publicatiedatum

Auteur

Carmen De Rudder

Deel dit artikel

In 2020 heeft Blikopener maar liefst 2.500 bedrijven, 1.104 non-profit organisaties, 306 gemeenten, steden en OCMW’s en 142 onderwijsinstellingen bereikt met kennis en expertise van onze hogescholen. Dat is meer dan twee keer zoveel dan in 2019. Om die unieke rol die Blikopener heeft verder te versterken investeert Vlaams minister van Innovatie ruim 5 miljoen euro om de kennisdeling nog een versnelling hoger te schakelen.

“Vlaanderen is een kennisregio met kennisinstellingen van wereldniveau, maar de kennis die we opbouwen bij wetenschappelijk onderzoek moet ook vlot tot bij onze ondernemers komen. Via Blikopener slaan we de brug tussen ondernemer en onderzoeker en versterken we het innoverend vermogen van onze kmo’s, social-profits en lokale besturen. Zij kunnen praktijkgericht onderzoek vertalen naar nieuwe producten en diensten, waarmee we onze economie en samenleving vernieuwen en klaarstomen voor de toekomst” - Hilde Crevits  

 

Anders dan universiteiten zijn hogescholen gericht op praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek. Dat betekent dat ondernemingen en social-profitorganisaties vrijwel onmiddellijk met de resultaten aan de slag kunnen. Dankzij hun regionale spreiding en hun actieve verbondenheid met Vlaamse kmo's en social-profitorganisaties, zijn de hogescholen ook de geknipte partners. Om die enorme schat aan kennis open te stellen voor kmo’s en non-profitorganisaties, stelt de Vlaamse regering sinds 2019 een budget ter beschikking via het kennisdiffusieproject Blikopener

 

De basisdienstverlening van Blikopener zet in op concrete vragen van Vlaamse ondernemers. Op basis van een effectieve vraag gidst Blikopener de ondernemer naar passende begeleiding of naar (onderzoeks)projecten binnen of buiten de hogescholen.

 

In 2 jaar bijna verdubbeling in bereik

Samen met het budget kent ook het aantal te bereiken bedrijven en non-profit organisaties een stijging. Daar waar in 2019 met een steunbedrag van 2.150.000 euro 1.665 ondernemingen werden bereikt, bedroeg dat in 2020 al € 3.150.000 waarmee Blikopener 3596 ondernemingen bereikte. De primaire doelgroep bleven Vlaamse kmo’s en non-profitorganisaties, maar het voorbije jaar was de dienstverlening van Blikopener ook opengesteld voor steden, gemeenten en onderwijsinstellingen. Onderstaande tabel toont aan dat Blikopener nog steeds vooral kleine kmo’s en social-profitorganisaties (<50 werknemers) steunt.

 

 

 

2019

2020

Aantal bereikte bedrijven

   

groot > 250

187

348

middelgroot <250

166

349

klein <50

761

1394

start-up

118

233

andere

42

168

Totaal

 

2492

Aantal bereikte social profit organisaties

 

 

groot >250

129

241

middelgroot <250

62

190

klein <50

200

559

andere

 

114

Totaal

 

1104

Bereikte overheid

 

 

Stad

 

135

Gemeente

 

22

O.C.M.W.

 

29

Andere

 

120

Totaal

 

306

Bereikte onderwijsinstelling

 

 

Kleuter- en lager onderwijs

 

28

Secundair onderwijs

 

41

CLB

 

6

Koepelonderwijsorganisatie

 

12

Andere

 

55

Totaal

 

142

 

Nieuw in 2021

Het steunbedrag van € 5.150.000 euro in 2021 moet Blikopener toelaten nog een versnelling hoger te schakelen. Door de bijkomende steun en de uitbreiding in dienstverlening met thematische sessies zullen nog meer bedrijven bereikt worden. Tijdens deze sessies kunnen deelnemers nieuwe samenwerkingsmogelijkheden met hogescholen en/of andere leden van het VLAIO Netwerk verkennen.

 

Om de vraaggerichtheid van het onderzoek in de hogescholen nog te versterken, wordt Blikopener in 2021 uitgebreid met een luik ideeverkenning. Hierbij worden onderzoeksinitiatieven afgestemd op de noden van ondernemers en organisaties door bij het uitwerken van nieuwe onderzoeksprojecten deze, via gerichte gesprekken met ondernemers, meer vraaggedreven aan te pakken.

 

Belgische Formule E-wagen met dank aan Blikopener

 

Blikopener bracht bijvoorbeeld het bedrijf ‘Electric Racing Academy’ ERA en de Karel de Grote Hogeschool met elkaar in contact. Het bedrijf ERA werkt aan elektrische racewagens, de groene versie van Formule 1. Het bedrijf was op zoek naar een educatieve partner met kennis over communicatiesystemen in auto’s. Zo zijn ze via Blikopener bij de Karel de Grote Hogeschool terecht gekomen. In eerste instantie was de vraag om het communicatieprobleem tussen de verschillende controllers, zoals het batterijmanagement systeem en de ‘motor inverter’ van het voertuig op te lossen. Door samen te werken en elkaars expertise beter te leren kennen, kwam ERA met de vraag om ook op andere vlakken ondersteuning te krijgen. De samenwerking was voor beide partijen een win-winsituatie. Het bedrijf kon haar problemen oplossen en de hogeschool heeft zo haar onderzoek snel in de praktijk kunnen omzetten.

 

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts: “De Vlaamse hogescholen zitten bovenop een schat aan informatie, die vaak goud waard is voor onze bedrijven. Iedereen wint bij samenwerking. Blikopener creëert een duurzaam netwerk van onderzoekers en ondernemers die elkaar blijven voeden. Op die manier slaan we steeds meer bruggen tussen ons onderwijs en de rest van de samenleving.”

 

Meer info over de samenwerking en het project:

https://www.vlaamsehogescholenraad.be/nl/blikopener/spraakmakers/elektrische-formule-wagen-van-start

Nieuws

Minister Crevits kent investeringssteun toe voor nieuwbouw kinderopvang Hopsa in Neeroeteren

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun van 606.000 euro toe voor de nieuwbouw van Kinderopvang Hopsa in Neeroeteren bij Maaseik. In de kinderopvang zal plaats zijn voor 19 plaatsen 0 tot 3-jarigen. Hopsa krijgt hiermee een uitbreiding van 10 plaatsen voor kinderen.

Minister Crevits wil bloedafnames op PFAS uitbreiden naar verschillende plaatsen in Vlaanderen

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits laat de PFAS-bloedafnames uitbreiden naar verschillende met PFAS-verontreinigde gebieden in Vlaanderen. Het moet meer inzicht bieden in de blootstelling aan PFAS in het bloed van mensen. Het gaat onder meer over Beringen en Ronse. Er wordt ook verder onderzoek gevoerd om te bepalen waar er nog in Vlaanderen extra steekproeven kunnen plaatsvinden.

Vlaams minister Hilde Crevits versterkt De Druglijn

De Druglijn kent een grote toename van hulpvragen van (jonge) mensen die middelen gebruiken. Bovendien komen er ook steeds meer zwaardere problematieken aan bod. Mensen kunnen bij de Druglijn terecht voor vragen, een eerste advies en hulp met betrekking tot drank, drugs, pillen, gokken en overmatig gamen. Om aan de stijgende nood tegemoet te komen, trekt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits 150.000 euro uit om de Druglijn te versterken, de bereikbaarheid te vergroten en zo meer mensen te kunnen helpen.