CAW en Tele-Onthaal staan ook tijdens proces aanslagen van 22 maart 2016 klaar voor slachtoffers

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Tele-onthaal en Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) hebben na de aanslagen van 22 maart 2016 hulp geboden aan slachtoffers, nabestaanden en andere burgers. Ook tijdens het proces blijven beide organisaties paraat staan. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits bekend gemaakt naar aanleiding van de start van het proces over de aanslagen in Brussel en Zaventem.

“De aanslagen op 22 maart 2016 kostten aan 32 mensen het leven, er raakten ook honderden mensen gewond. Het proces dat van start ging op 5 december maakt opnieuw heel wat gevoelens los bij de gewonden, nabestaanden en naasten van slachtoffers en getuigen, maar ook bij burgers. Daarom blijven we vanuit Vlaanderen ondersteuning aanbieden. Mensen kunnen voor een luisterend oor en hulp terecht bij CAW en Tele-onthaal..” – Vlaams minister  van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits  

 

De justitieassistenten van de dienst slachtofferonthaal zijn elke dag op het proces aanwezig om de betrokken slachtoffers te ondersteunen, informatie te geven en bij te staan. Ook slachtofferhulp van CAW en Tele-Onthaal bieden respectievelijk hulp voor wie rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken was bij  de aanslagen.

 

Ondersteuning voor slachtoffers door CAW

De slachtoffers die rechtstreeks betrokken waren bij de aanslagen (gewonden, nabestaanden van overleden slachtoffers, naasten van slachtoffers, getuigen) konden al terecht bij de CAW voor slachtofferhulp. Ook nu, tijdens het proces, kunnen zij hier een beroep op doen.

“Een misdrijf is erg ingrijpend. Ook dit proces is zo een ingrijpende gebeurtenis. Mensen worden herinnerd aan wat er is gebeurd, ze worden opnieuw geconfronteerd met gruwelijke feiten. Het proces zelf en de duur ervan kunnen overweldigend zijn. En dat geldt zowel voor mensen die rechtstreeks getroffen zijn als hun omgeving zoals familie en vrienden. Slachtofferhulp van het CAW biedt hulp op het moment dat je dat zelf wilt, op een manier die bij je past. Je kan bij het CAW terecht voor emotionele steun, juridische hulp en ondersteuning bij het vergoed krijgen van je schade. Onze ondersteuning is altijd gratis. Samen zorgen we ervoor dat je de draad van het leven weer kunt opnemen”, vertelt Bart Claes, algemeen directeur van CAW.

 

Luisterend oor via Tele-onthaal

Burgers die niet rechtstreeks betrokken waren bij de aanslagen, maar nood hebben aan een luisterend oor, kunnen Tele-Onthaal contacteren. De start van het proces en de berichtgeving hierover kunnen angstige of ongeruste gevoelens losmaken bij mensen.

 

“Mensen hebben soms nood aan een gesprek over ingrijpende maatschappelijke gebeurtenissen. Ook al is er meestal geen persoonlijke betrokkenheid, zo’n gebeurtenissen kunnen toch aan de ribben blijven kleven. De terreuraanslagen wekten in 2016 veel los bij de hele bevolking en heel wat mensen vonden toen bij Tele-Onthaal een uitlaatklep voor hun onrust en angstgevoelens. Tele-Onthaal biedt daarom ook nu, tijdens het hele proces, dag en nacht een luisterend oor via telefoon of chat”, zegt Jennifer Pots, coördinator van Tele-Onthaal.

 

Beide organisaties, die erkend en gesubsidieerd worden door de Vlaamse overheid, stonden na de aanslagen klaar om al wie rechtstreeks of onrechtstreeks geraakt werd door de aanslagen, te ondersteunen en te begeleiden. Dit aanbod blijft beschikbaar tijdens de hele duur van het proces maar ook erna. Dat geldt ook voor slachtoffers van andere terreuraanslagen.

 

Op de website rond slachtofferzorg is ook informatie rond het proces terug te vinden. Tijdens het verloop van het proces zal de webpagina aangevuld worden met informatie over de ondersteuning die slachtoffers tijdens het proces kunnen krijgen en praktische informatie over het proces.

 

Achtergrond:

Tele-Onthaal kan je gratis en anoniem bereiken op het nummer 106 (24/7) of chat via www.tele-onthaal.be. CAW is te bereiken op het gratis nummer 0800 13 500. Je kan via de website www.caw.be ook mailen en chatten met een hulpverlener.

Nieuws

‘Klopt da wel?’: Nieuwe campagne helpt jongeren om fake news te doorprikken

MINISTER CREVITS LANCEERT CAMPAGNE TEGEN FAKE NEWS OP SCHOOLTOILET

Fake news, clickbait, deepfakes … Op sociale media en YouTube circuleert veel desinformatie. Bijna de helft van de Vlaamse jongeren maakt zich zorgen over misleidende berichten. Toch zegt 40% van hen nooit of zelden de betrouwbaarheid van een nieuwsbericht te checken. Om dat bewustzijn aan te scherpen, lanceerde minister van Binnenlands Bestuur Hilde Crevits vandaag in Leiepoort campus Sint-Theresia in Deinze de nieuwe campagne ‘Klopt da wel?’. Die wil jongeren bewustmaken van de valkuilen van online desinformatie in de constante stroom aan berichten die ze online tegenkomen. Samen met Mediawijs, WAT WAT, Klasse en content creator Maximiliaan Verheyen als ambassadeur, wil de Vlaamse overheid hen aanmoedigen om kritischer om te gaan met wat ze online lezen, kijken en delen. 

Vlaams minister Hilde Crevits investeert 30 miljoen in 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits heeft vandaag haar beleidsnota ‘sociale economie 2024-2029’ voorgesteld in het Vlaams Parlement. Met een investering van 30 miljoen creëert minister Crevits de komende legislatuur minstens 1.000 bijkomende jobs in de sociale economie, in het bijzonder in het collectief maatwerk in Vlaanderen. Er komen ook gerichte campagnes om de samenwerking tussen de sociale en reguliere economie te verbeteren en het potentieel van de sterke Vlaamse sociale economie-ondernemingen ten volle te benutten.

Nederlands als belangrijkste troef voor Vlaams inburgerings- en integratiebeleid

De beleidsnota met krijtlijnen voor 2024-2029 op vlak van inburgering en integratie is bekend. Er gaat extra aandacht naar het belang van taal en er komen extra maatregelen zodat nieuwkomers sneller volwaardig kunnen participeren aan onze samenleving.