CAW en Tele-Onthaal staan ook tijdens proces aanslagen van 22 maart 2016 klaar voor slachtoffers

Publicatiedatum

Tags

Preventie

Deel dit artikel

Tele-onthaal en Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) hebben na de aanslagen van 22 maart 2016 hulp geboden aan slachtoffers, nabestaanden en andere burgers. Ook tijdens het proces blijven beide organisaties paraat staan. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits bekend gemaakt naar aanleiding van de start van het proces over de aanslagen in Brussel en Zaventem.

“De aanslagen op 22 maart 2016 kostten aan 32 mensen het leven, er raakten ook honderden mensen gewond. Het proces dat van start ging op 5 december maakt opnieuw heel wat gevoelens los bij de gewonden, nabestaanden en naasten van slachtoffers en getuigen, maar ook bij burgers. Daarom blijven we vanuit Vlaanderen ondersteuning aanbieden. Mensen kunnen voor een luisterend oor en hulp terecht bij CAW en Tele-onthaal..” – Vlaams minister  van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits  

 

De justitieassistenten van de dienst slachtofferonthaal zijn elke dag op het proces aanwezig om de betrokken slachtoffers te ondersteunen, informatie te geven en bij te staan. Ook slachtofferhulp van CAW en Tele-Onthaal bieden respectievelijk hulp voor wie rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken was bij  de aanslagen.

 

Ondersteuning voor slachtoffers door CAW

De slachtoffers die rechtstreeks betrokken waren bij de aanslagen (gewonden, nabestaanden van overleden slachtoffers, naasten van slachtoffers, getuigen) konden al terecht bij de CAW voor slachtofferhulp. Ook nu, tijdens het proces, kunnen zij hier een beroep op doen.

“Een misdrijf is erg ingrijpend. Ook dit proces is zo een ingrijpende gebeurtenis. Mensen worden herinnerd aan wat er is gebeurd, ze worden opnieuw geconfronteerd met gruwelijke feiten. Het proces zelf en de duur ervan kunnen overweldigend zijn. En dat geldt zowel voor mensen die rechtstreeks getroffen zijn als hun omgeving zoals familie en vrienden. Slachtofferhulp van het CAW biedt hulp op het moment dat je dat zelf wilt, op een manier die bij je past. Je kan bij het CAW terecht voor emotionele steun, juridische hulp en ondersteuning bij het vergoed krijgen van je schade. Onze ondersteuning is altijd gratis. Samen zorgen we ervoor dat je de draad van het leven weer kunt opnemen”, vertelt Bart Claes, algemeen directeur van CAW.

 

Luisterend oor via Tele-onthaal

Burgers die niet rechtstreeks betrokken waren bij de aanslagen, maar nood hebben aan een luisterend oor, kunnen Tele-Onthaal contacteren. De start van het proces en de berichtgeving hierover kunnen angstige of ongeruste gevoelens losmaken bij mensen.

 

“Mensen hebben soms nood aan een gesprek over ingrijpende maatschappelijke gebeurtenissen. Ook al is er meestal geen persoonlijke betrokkenheid, zo’n gebeurtenissen kunnen toch aan de ribben blijven kleven. De terreuraanslagen wekten in 2016 veel los bij de hele bevolking en heel wat mensen vonden toen bij Tele-Onthaal een uitlaatklep voor hun onrust en angstgevoelens. Tele-Onthaal biedt daarom ook nu, tijdens het hele proces, dag en nacht een luisterend oor via telefoon of chat”, zegt Jennifer Pots, coördinator van Tele-Onthaal.

 

Beide organisaties, die erkend en gesubsidieerd worden door de Vlaamse overheid, stonden na de aanslagen klaar om al wie rechtstreeks of onrechtstreeks geraakt werd door de aanslagen, te ondersteunen en te begeleiden. Dit aanbod blijft beschikbaar tijdens de hele duur van het proces maar ook erna. Dat geldt ook voor slachtoffers van andere terreuraanslagen.

 

Op de website rond slachtofferzorg is ook informatie rond het proces terug te vinden. Tijdens het verloop van het proces zal de webpagina aangevuld worden met informatie over de ondersteuning die slachtoffers tijdens het proces kunnen krijgen en praktische informatie over het proces.

 

Achtergrond:

Tele-Onthaal kan je gratis en anoniem bereiken op het nummer 106 (24/7) of chat via www.tele-onthaal.be. CAW is te bereiken op het gratis nummer 0800 13 500. Je kan via de website www.caw.be ook mailen en chatten met een hulpverlener.

Nieuws

Minister Hilde Crevits kent investeringssteun toe voor lokaal dienstencentrum in Zonnebeke

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kent een investeringssteun toe van 756.000 euro voor de verbouwing van Villa Zonnedaele tot een lokaal dienstencentrum in Zonnebeke. Dat landhuis dateert van 1933 en ligt in het mooie kasteelpark. Na de verbouwing zal iedereen er welkom zijn en kan er meer buurgericht gewerkt worden.

Minister Crevits investeert verder in preventie rond cocaïne

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits bindt de strijd tegen cocaïne verder aan op het vlak van preventief gezondheidsbeleid. Het Vlaams expertisecentrum Alcohol en Drugs krijgt middelen om op maat gerichte acties te lanceren en zo risicogroepen beter te informeren en te sensibiliseren over de effecten van cocaïnegebruik op korte en lange termijn.

Vlaanderen maakt prioriteit van een gezonder milieu en leefomgeving

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits lanceert vandaag een nieuwe gezondheidsdoelstelling rond milieugezondheidszorg. Het doel is om tegen 2030 de gevolgen van een aantal omgevingsfactoren op onze gezondheid terug te dringen. Tegelijk lanceert de minister samen met het Departement Zorg een eerste Klimaatgezondheidsplan. Het plan is een antwoord op de internationale vraag van de Wereldgezondheidsorganisatie om meer aandacht te hebben voor de gevolgen van het klimaat op de gezondheid. Het plan brengt een boodschap van hoop. We bereiden ons voor op de uitdagingen door samen te werken aan een klimaatgezonde toekomst.