CAW en Tele-Onthaal staan ook tijdens proces aanslagen van 22 maart 2016 klaar voor slachtoffers

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Tele-onthaal en Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) hebben na de aanslagen van 22 maart 2016 hulp geboden aan slachtoffers, nabestaanden en andere burgers. Ook tijdens het proces blijven beide organisaties paraat staan. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits bekend gemaakt naar aanleiding van de start van het proces over de aanslagen in Brussel en Zaventem.

“De aanslagen op 22 maart 2016 kostten aan 32 mensen het leven, er raakten ook honderden mensen gewond. Het proces dat van start ging op 5 december maakt opnieuw heel wat gevoelens los bij de gewonden, nabestaanden en naasten van slachtoffers en getuigen, maar ook bij burgers. Daarom blijven we vanuit Vlaanderen ondersteuning aanbieden. Mensen kunnen voor een luisterend oor en hulp terecht bij CAW en Tele-onthaal..” – Vlaams minister  van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits  

 

De justitieassistenten van de dienst slachtofferonthaal zijn elke dag op het proces aanwezig om de betrokken slachtoffers te ondersteunen, informatie te geven en bij te staan. Ook slachtofferhulp van CAW en Tele-Onthaal bieden respectievelijk hulp voor wie rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken was bij  de aanslagen.

 

Ondersteuning voor slachtoffers door CAW

De slachtoffers die rechtstreeks betrokken waren bij de aanslagen (gewonden, nabestaanden van overleden slachtoffers, naasten van slachtoffers, getuigen) konden al terecht bij de CAW voor slachtofferhulp. Ook nu, tijdens het proces, kunnen zij hier een beroep op doen.

“Een misdrijf is erg ingrijpend. Ook dit proces is zo een ingrijpende gebeurtenis. Mensen worden herinnerd aan wat er is gebeurd, ze worden opnieuw geconfronteerd met gruwelijke feiten. Het proces zelf en de duur ervan kunnen overweldigend zijn. En dat geldt zowel voor mensen die rechtstreeks getroffen zijn als hun omgeving zoals familie en vrienden. Slachtofferhulp van het CAW biedt hulp op het moment dat je dat zelf wilt, op een manier die bij je past. Je kan bij het CAW terecht voor emotionele steun, juridische hulp en ondersteuning bij het vergoed krijgen van je schade. Onze ondersteuning is altijd gratis. Samen zorgen we ervoor dat je de draad van het leven weer kunt opnemen”, vertelt Bart Claes, algemeen directeur van CAW.

 

Luisterend oor via Tele-onthaal

Burgers die niet rechtstreeks betrokken waren bij de aanslagen, maar nood hebben aan een luisterend oor, kunnen Tele-Onthaal contacteren. De start van het proces en de berichtgeving hierover kunnen angstige of ongeruste gevoelens losmaken bij mensen.

 

“Mensen hebben soms nood aan een gesprek over ingrijpende maatschappelijke gebeurtenissen. Ook al is er meestal geen persoonlijke betrokkenheid, zo’n gebeurtenissen kunnen toch aan de ribben blijven kleven. De terreuraanslagen wekten in 2016 veel los bij de hele bevolking en heel wat mensen vonden toen bij Tele-Onthaal een uitlaatklep voor hun onrust en angstgevoelens. Tele-Onthaal biedt daarom ook nu, tijdens het hele proces, dag en nacht een luisterend oor via telefoon of chat”, zegt Jennifer Pots, coördinator van Tele-Onthaal.

 

Beide organisaties, die erkend en gesubsidieerd worden door de Vlaamse overheid, stonden na de aanslagen klaar om al wie rechtstreeks of onrechtstreeks geraakt werd door de aanslagen, te ondersteunen en te begeleiden. Dit aanbod blijft beschikbaar tijdens de hele duur van het proces maar ook erna. Dat geldt ook voor slachtoffers van andere terreuraanslagen.

 

Op de website rond slachtofferzorg is ook informatie rond het proces terug te vinden. Tijdens het verloop van het proces zal de webpagina aangevuld worden met informatie over de ondersteuning die slachtoffers tijdens het proces kunnen krijgen en praktische informatie over het proces.

 

Achtergrond:

Tele-Onthaal kan je gratis en anoniem bereiken op het nummer 106 (24/7) of chat via www.tele-onthaal.be. CAW is te bereiken op het gratis nummer 0800 13 500. Je kan via de website www.caw.be ook mailen en chatten met een hulpverlener.

Nieuws

Vlaamse regering investeert in Huis van het Nederlands Brussel voor meer taaloefenkansen

Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits en Vlaams minister van Brussel Cieltje Van Achter brachten vandaag samen een bezoek aan het Huis van het Nederlands Brussel. Met hun bezoek onderstrepen beide ministers dat de versterking van het Nederlands in Brussel een gezamenlijke beleidsprioriteit is. In het nieuw sociaal cohesieplan wordt daarom bijkomende ondersteuning voorzien voor het Huis van het Nederlands om meer oefenkansen voor Nederlands te organiseren.

Minister Crevits benoemt aangewezen burgemeester Heuvelland niet

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits beslist om de aangewezen burgemeester van Heuvelland Wieland De Meyer niet te benoemen na een ongunstige adviezen van zowel de procureur des Konings West-Vlaanderen, de procureur-generaal van het Hof van Beroep te Gent, het Agentschap Binnenlands Bestuur als de West-Vlaamse gouverneur.

Moeilijkere integratie van vrouwen en kinderen met een buitenlandse herkomst: minister Crevits voorziet in meer ondersteuning voor steden en gemeenten.

Vanaf 2026 komt er vanuit Vlaanderen meer ondersteuning en begeleiding voor gemeenten en steden voor de integratie van vrouwen en meisjes van buitenlandse herkomst. De focus zal liggen op Nederlands, werk en onderwijs als aandachtsdomeinen. Dat heeft Vlaams minister van Integratie en Inburgering Hilde Crevits beslist in het kader van het nieuw sociaal cohesieplan. Het moet meer vrouwen met een buitenlandse herkomst een volwaardige positie geven in onze samenleving met meer kansen om te participeren.