CAW en Tele-Onthaal staan ook tijdens proces aanslagen van 22 maart 2016 klaar voor slachtoffers

Publicatiedatum

Tags

Preventie

Deel dit artikel

Tele-onthaal en Centra voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) hebben na de aanslagen van 22 maart 2016 hulp geboden aan slachtoffers, nabestaanden en andere burgers. Ook tijdens het proces blijven beide organisaties paraat staan. Dat heeft Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Hilde Crevits bekend gemaakt naar aanleiding van de start van het proces over de aanslagen in Brussel en Zaventem.

“De aanslagen op 22 maart 2016 kostten aan 32 mensen het leven, er raakten ook honderden mensen gewond. Het proces dat van start ging op 5 december maakt opnieuw heel wat gevoelens los bij de gewonden, nabestaanden en naasten van slachtoffers en getuigen, maar ook bij burgers. Daarom blijven we vanuit Vlaanderen ondersteuning aanbieden. Mensen kunnen voor een luisterend oor en hulp terecht bij CAW en Tele-onthaal..” – Vlaams minister  van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits  

 

De justitieassistenten van de dienst slachtofferonthaal zijn elke dag op het proces aanwezig om de betrokken slachtoffers te ondersteunen, informatie te geven en bij te staan. Ook slachtofferhulp van CAW en Tele-Onthaal bieden respectievelijk hulp voor wie rechtstreeks of onrechtstreeks betrokken was bij  de aanslagen.

 

Ondersteuning voor slachtoffers door CAW

De slachtoffers die rechtstreeks betrokken waren bij de aanslagen (gewonden, nabestaanden van overleden slachtoffers, naasten van slachtoffers, getuigen) konden al terecht bij de CAW voor slachtofferhulp. Ook nu, tijdens het proces, kunnen zij hier een beroep op doen.

“Een misdrijf is erg ingrijpend. Ook dit proces is zo een ingrijpende gebeurtenis. Mensen worden herinnerd aan wat er is gebeurd, ze worden opnieuw geconfronteerd met gruwelijke feiten. Het proces zelf en de duur ervan kunnen overweldigend zijn. En dat geldt zowel voor mensen die rechtstreeks getroffen zijn als hun omgeving zoals familie en vrienden. Slachtofferhulp van het CAW biedt hulp op het moment dat je dat zelf wilt, op een manier die bij je past. Je kan bij het CAW terecht voor emotionele steun, juridische hulp en ondersteuning bij het vergoed krijgen van je schade. Onze ondersteuning is altijd gratis. Samen zorgen we ervoor dat je de draad van het leven weer kunt opnemen”, vertelt Bart Claes, algemeen directeur van CAW.

 

Luisterend oor via Tele-onthaal

Burgers die niet rechtstreeks betrokken waren bij de aanslagen, maar nood hebben aan een luisterend oor, kunnen Tele-Onthaal contacteren. De start van het proces en de berichtgeving hierover kunnen angstige of ongeruste gevoelens losmaken bij mensen.

 

“Mensen hebben soms nood aan een gesprek over ingrijpende maatschappelijke gebeurtenissen. Ook al is er meestal geen persoonlijke betrokkenheid, zo’n gebeurtenissen kunnen toch aan de ribben blijven kleven. De terreuraanslagen wekten in 2016 veel los bij de hele bevolking en heel wat mensen vonden toen bij Tele-Onthaal een uitlaatklep voor hun onrust en angstgevoelens. Tele-Onthaal biedt daarom ook nu, tijdens het hele proces, dag en nacht een luisterend oor via telefoon of chat”, zegt Jennifer Pots, coördinator van Tele-Onthaal.

 

Beide organisaties, die erkend en gesubsidieerd worden door de Vlaamse overheid, stonden na de aanslagen klaar om al wie rechtstreeks of onrechtstreeks geraakt werd door de aanslagen, te ondersteunen en te begeleiden. Dit aanbod blijft beschikbaar tijdens de hele duur van het proces maar ook erna. Dat geldt ook voor slachtoffers van andere terreuraanslagen.

 

Op de website rond slachtofferzorg is ook informatie rond het proces terug te vinden. Tijdens het verloop van het proces zal de webpagina aangevuld worden met informatie over de ondersteuning die slachtoffers tijdens het proces kunnen krijgen en praktische informatie over het proces.

 

Achtergrond:

Tele-Onthaal kan je gratis en anoniem bereiken op het nummer 106 (24/7) of chat via www.tele-onthaal.be. CAW is te bereiken op het gratis nummer 0800 13 500. Je kan via de website www.caw.be ook mailen en chatten met een hulpverlener.

Nieuws

Meer informatie over voorzieningen: nieuwe website biedt voor het eerst platform voor gebruikerservaringen

Hoe ervaar jij de zorg, ondersteuning en dienstverlening in het woonzorgcentrum, de kinderopvang, jeugdhulporganisatie of voorziening voor personen met een handicap? Voor het eerst zullen  ervaringen en feedback online gedeeld kunnen worden op een nieuwe, onafhankelijke website waarderingsplatform.be. Specifiek voor woonzorgcentra komen er daarnaast op de website van de Sociale Kaart meer basisgegevens online beschikbaar over het aantal plaatsen, de bewoners, de dagprijs en de opvolging door de overheid. Vlaams minister Hilde Crevits wil hiermee meer transparantie bieden over het erkende zorgaanbod in Vlaanderen en de burger gemakkelijk online informatie laten terugvinden die kan helpen bij hun zorgkeuzes

Minister Crevits sluit niet-erkende voorzieningen van Serving You in Bredene

Vlaams minister voor Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits beslist om het niet-erkende woonzorgcentrum en psychiatrisch verzorgingstehuis Serving You in Bredene definitief te sluiten. De bewoners die er momenteel nog verblijven, zullen worden begeleid naar een oplossing die voldoet aan hun noden. Er zal hiervoor nauw samengewerkt worden met de gemeente Bredene. Burgemeester Steve Vandenberghe reageert tevreden

Nieuwe OverKop-huizen in Roeselare, Tielt, Izegem, Eeklo, Zelzate, Tongeren, Bilzen en Grimbergen

Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits heeft beslist om 8 nieuwe OverKop-huizen te erkennen in Vlaanderen. Het gaat om Roeselare, Tielt en Izegem in West-Vlaanderen. Eeklo en Zelzate in Oost-Vlaanderen. Tongeren en Bilzen in Limburg, en het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daarmee telt Vlaanderen straks 69 OverKop-huizen, 5 jaar geleden waren dat er nog maar 5. Jongeren kunnen er spontaan terecht voor allerhande activiteiten, maar vinden er ook een luisterend oor of gepaste hulp wanneer ze zich minder goed in hun vel voelen. Het gaat om extra investering van zo’n 572.000 euro.