Help de oogst: nu al meer dan 5.000 studenten aan de slag in de fruitpluk

Publicatiedatum

Auteur

Liese Vleirick-Lecluyse

Deel dit artikel

Op dit moment zijn er ruim 5.000 studenten aan de slag in de land- en tuinbouw om te helpen bij de jaarlijkse fruitpluk, dat heeft Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits gezegd tijdens de jaarlijkse zomerstage van Boerenbond. Andere jaren zijn dat slechts zo’n 2.000 tot 3.000 studenten. Vlaams minister Hilde Crevits riep eerder deze maand op om als student te helpen bij onze land- en tuinbouwers en die oproep werpt nu duidelijk zijn vruchten af. Op de website helpdeoogst.be staan momenteel nog ruim 150 oproepen van land- en tuinbouwers om te komen helpen. De voorbije maanden werden meer dan 8 op de 10 van die vacatures ook snel ingevuld.

De fruitpluk stelt vooral heel wat mensen te werk in de periode tussen half augustus en eind september. De perfecte periode voor jobstudenten gezien deze periode nog net voor de start van het academiejaar valt. Via de campagne ‘blijf in beweging’ roept VDAB studenten én tijdelijk werklozen op om zich aan te melden voor een job in de fruitpluk. Studenten worden aangetrokken via de website helpdeoogst.be en via een sociale media campagne. Met getuigenissen van enthousiaste jobstudenten trekken we de aandacht van diegene die nog op zoek zijn naar een last-minute studentenjob.

De website helpdeoogst.be werd in de maand augustus meer dan 7.000 keer bezocht. Momenteel staan er meer dan 156 oproepen, met telkens meerdere jobs, open voor wie wil werken in de oogst en toonden meer dan 3.500 kandidaten interesse in de vacatures. In juli 2020 werden 725 vacatures aangemeld. Een opmerkelijke stijging tegenover juni 2020 met 510 vacatures. Een hoog percentage van die vacatures wordt ook effectief ingevuld: het gaat om zo’n 81%.

Als student kan je net als elke werkzoekende solliciteren voor alle vacatures in de land- en tuinbouw, ook al zijn ze niet specifiek gemeld als studentenjob. Net als de seizoenarbeiders, werken de studenten met een plukkaart. Sinds dit jaar worden de plukkaarten sneller afgeleverd en werd het intussen mogelijk gemaakt om 130 dagen aan de slag te gaan met de plukkaart in plaats van 60 dagen.

Studente Aya (23 jaar): “"De stap om te helpen bij het oogsten van kiwibessen was als studente biowetenschappen tuinbouwkunde niet groot. Maar het was zo leuk dat ik het iedereen zou aanraden. Ik leerde een nog vrij onbekende fruitsoort kennen, kreeg een mooie verloning én kwam terecht in een zeer aangename werkomgeving waarin niemand vies was van mopjes en toffe conversaties. Een ervaring die mij zeker zal bijblijven!"

Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits: “ Voor de fruittelers is het momenteel moeilijk voldoende hulp te vinden voor de fruitpluk. Met VDAB lanceerden we daarom al in het voorjaar de website helpdeoogst.be en we maakten het ook mogelijk dat tijdelijk werklozen kunnen bijspringen bij een landbouwer. Maar ook voor studenten is het nu een uitgelezen kans om nog last-minute een vakantiejob te doen bij onze fruittelers. Daarom lanceren we met VDAB een campagne om zoveel mogelijk studenten aan te trekken voor een tijdelijke vakantiejob. De interesse is alvast groot. Momenteel zijn er al tussen de 5000 en 7000 studenten aan de slag in de pluk, terwijl er in een normaal jaar slechts 3000 studenten helpen in de land- en tuinbouwsector.”

Nieuws

Vlaanderen duidt toekomstige 8 centra voor gespecialiseerde invasieve beroertezorg aan

Beroerte behoort tot de top 10 van belangrijkste aandoeningen in Vlaanderen. Het tijdig herkennen van een beroerte en hulp inschakelen is ontzettend belangrijk, het organiseren van een kwaliteitsvol aanbod van beroertezorg is dat evenzeer. Vlaanderen neemt 8 ziekenhuizen op in haar planning voor centra invasieve beroertezorg. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits is tevreden dat deze legislatuur nog stappen vooruit worden gezet om de beroertezorg te organiseren in Vlaanderen.

160 extra plaatsen en specifieke hulp voor kinderen met een handicap

Vandaag bespreekt de commissie welzijn van het Vlaams Parlement op voorstel van minister Crevits het nieuwe decreet geïntegreerd jeugd- en gezinsbeleid goed. Dat decreet verbindt de preventieve gezinsondersteuning met de integrale jeugdhulp. Die verbinding was al een rode draad in het crisis- en investeringsplan voor de jeugdhulp. Minister Crevits heeft heel wat extra middelen geïnvesteerd om de grote noden te ledigen. Zo werd onder meer de crisishulp uitgebreid en versterkt, werd er stevig geïnvesteerd in OverKophuizen en in het versterken van de thuisbegeleiding bij uithuisplaatsing. Nu zal ook de capaciteit van een aantal VAPH-voorzieningen voor minderjarigen worden versterkt en uitgebreid en voor kinderen met de meest complexe noden. Het gaat om een versterking van 10 miljoen euro.

Vlaanderen legt subquota vast voor specialisatie-opleidingen arts en tandarts in 2027

Vlaamse Regering heeft op voorstel van Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits en Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts de toegang tot de verschillende opleidingen tot specialisaties voor artsen en tandartsen in 2027 vastgelegd. Dat gebeurt rekening houdende met de voorstellen van de Vlaamse Planningscommissie. Het gaat om de toegang voor arts-specialisten en tandarts-specialisten.