Vanaf volgend schooljaar kunnen 14-jarigen die willen leren in de klas én op de werkvloer, een week stage lopen bij een bedrijf. Met dergelijke 'snuffelstages' hoopt Vlaams onderwijsminister Crevits de drempel naar technologische beroepen te verlagen.

Het initiatief is gericht op jongeren die aan 'duaal leren' willen doen. Dat is: je diploma behalen door ook je handen uit de mouwen te steken op een werkvloer. Het is een volwaardig systeem binnen het voltijds (tso, bso en buso) en deeltijds onderwijs voor leerlingen vanaf 15 jaar. Om hen er op voorhand van te laten proeven, mogen ze vanaf volgend schooljaar al op hun 14de een week meedraaien in een bedrijf. Scholen kunnen de stages aanbieden aan alle jongeren die interesse hebben in een 'duale studierichting', zoals onderhoudsmechanica, lassen, kinderbegeleider, brood en banket... In totaal gaat om het 55 richtingen. De snuffelstage kan zowel tijdens de schooluren als in de vakantie worden gevolgd. De klassenraad én de betrokken leerlingen moeten wel akkoord gaan.

Hilde Crevits (CD&V) lanceert het idee samen met Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). De mosterd halen ze in Duitstalig België, waar het initiatief al bestaat onder de naam Schnupperwoche. (IVDE)

Inhoud ↑