DIKSMUIDE - Op 11 september zette de lokale CD&V burgemeester Lies Laridon in de bloemetjes bij een ontbijt. Lies is 15 jaar burgemeester en ook minister Hilde Crevits kwam naar Diksmuide om haar te feliciteren.

“Dankzij Lies hebben we het plattelandsfonds kunnen organiseren, als geen ander kan Lies een consensus bereiken in discussies. Lies, één woord, vier letters: L voor liefdevol, I voor haar integriteit, E voor de energie die ze besteedt zowel aan haar inwoners, de stad als aan haar gezin en S voor het sociale karakter van Lies”, vatte minister Crevits samen.

Lies groeide op, samen met haar broers Wim en Henk, in een huis waar politiek nooit veraf was: beide grootvaders deden aan politiek, de ene als schepen, de andere als burgemeester van Oostkerke en ook haar vader was vele jaren burgemeester in Diksmuide. Toch werd ze van thuis uit niet in de politiek gedwongen.

Mensen helpen

“Pas toen ik hogere studies deed in Leuven werd mijn interesse aangewakkerd. De grote debatten in de aula interesseerden mij en ik kreeg zin om mij te engageren. Ik sloot me aan bij CVP en koos voor de lokale politiek want daar kan men de richting helpen bepalen, mensen helpen en dingen vooruit laten gaan. Nu ben ik al 15 jaar burgemeester van en voor Diksmuide”, zegt burgemeester Lies Laridon (53).

“Men kan voor of tegen een beleid zijn, maar niets doen of zeggen, zal niets veranderen. In de lokale politiek kan men iets tastbaars neerzetten en met enige fierheid kijken naar gerealiseerde projecten zoal het nieuwe zwembad, als ik daar ga zwemmen geeft me dat toch een bijzonder gevoel.”

“Toen ik als burgemeester begon, waren vrouwelijke politici een uitzondering. En ook de communicatie kende een grote evolutie. Tegenwoordig kan je info over Diksmuide vinden op Facebook, de website Diksmuide.be, Instagram en Yzersterk dat in heel Diksmuide wordt bedeeld. Er is de voorbije 15 jaar ontzettend veel veranderd: de heraanleg van de Grote Markt, de renovatie van het stadhuis, de stadskernvernieuwing, de centrumparkings, vernieuwing van dorpskernen, nieuw Yserheem, ontmoetingscentra in de dorpen, wandel-en fietspaden, het nieuwe sportcomplex, de urnenkerk , te veel om op te noemen. De tweede fase van de ring is gestart , de volgende fase wordt de tunnel onder de spoorweg en de brug over de Yzer. In de toekomst komen nog een nieuw sociaal huis, dienstencentrum, een nieuwe Boterhalle en het nieuwe politiekantoor. Ik ben ook heel trots op het vaccinatiecentrum dat vlot en vakkundig werd georganiseerd, lovenswaardig!

Opvolging

Lies is gehuwd met Jacky Rollez , zij hebben twee kinderen: Herlinde en Joachim. Is er opvolging verzekerd? “Beiden hebben wel interesse in politiek. Herlinde werkt op het kabinet van de minister van Binnenlandse Zaken. Joachim is nog maar 17, hij moet nog zijn keuze maken en die kan hij vrij, naar eigen goesting maken. Wij zullen hem steunen, wat hij ook kiest. Zelf wil ik mij verder blijven inzetten voor een warm Diksmuide met aandacht voor iedereen.”

Door Annie Callewaert