Het aantal win-winleningen is in de eerste vijf maanden van het jaar fors gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). Van januari tot en met mei werden al meer win-winleningen afgesloten dan in het hele jaar 2019.

In totaal werden in de eerste vijf maanden van het jaar al 3.393 win-winleningen afgesloten, goed voor een totaal bedrag van 63,7 miljoen euro. Dat waren er ruim 700 meer dan in het hele pre-coronajaar 2019. In de eerste vijf maanden van 2020 werden er in heel Vlaanderen 1.348 win-winleningen toegekend.

In Limburg werden 160 leningen afgesloten voor een totaal bedrag van 4,5 miljoen euro. Opvallend is dat in Limburg vooral hogere bedragen werden ontleend. Terwijl het gemiddelde geleende bedrag in Vlaanderen 19.000 euro bedroeg, werd er in Limburg gemiddeld 28.000 euro geleend per dossier.

Belastingkrediet

De stijging van het aantal win-winleningen is een gevolg van de uitbreiding van de formule in oktober van vorig jaar.

Met de win-winlening moedigt de Vlaamse overheid particulieren aan om een achtergestelde lening te verstrekken aan kmo's. Een particulier kan tot 75.000 lenen aan een Vlaamse kmo gedurende een looptijd van 5 tot 10 jaar.

Indien de kredietnemer niet kan terugbetalen, kan de kredietgever 40 procent van het verschuldigde bedrag terugkrijgen via een eenmalig belastingkrediet. Een kmo kan tot een bedrag van 300.000 euro ontlenen, met een maximum van 75.000 euro per kredietgever. Ook vzw's kunnen voor een win-winlening in aanmerking komen.

Guido Cloostermans