De vier klimaatministers van ons land werden de voorbije dagen overspoeld door sms'jes en e-mails over hun klimaatbeleid. Dat gebeurde na een oproep van Act For Climate Justice. 'Ik heb dit in mijn twaalfjarige carrière nog niet meegemaakt', zei de Vlaamse viceminister-president Hilde Crevits (CD&V).

Act For Climate Justice gaf gisteren toe achter de duizenden sms'jes en e-mails zitten. Het roept sinds vorige week burgers op om de klimaatministers 'wakker te schudden' en 'aan te spreken' over de klimaatproblematiek. Duizenden affiches en stickers zijn opgehangen in Brussel, Leuven, Gent, Antwerpen, Oostende, Namen en Luik.

Ook online roept Act For Climate Justice op de bevoegde ministers te bellen, te mailen en te sms'en. Daarvoor werden onder meer de gsm-nummers van drie van de vier ministers op zijn website gezet. Ongeveer 44.000 mensen gaven gehoor aan de oproep.

Arno Kempynck verdedigde de actie gisteren in 'De afspraak' en vindt niet dat een grens is overschreden. 'Zoveel jaren doen alsof je het klimaat belangrijk vindt, is pas een grens van fatsoen overschrijden.'

PIETER BLOMME