IEPER. In de St.-Maarten en St.-Niklaaskathedraal werd woensdagvoormiddag afscheid genomen van Georges Leterme, de vader van voormalig eerste minister Yves Leterme (CD&V).

Enkele honderden mensen woonden in de kathedraal van Ieper de afscheidsplechtigheid bij van Georges Leterme (87), de vader van gewezen eerste minister Yves Leterme. Zoon Yves, die samen met zijn partner afscheid nam van zijn vader, nam tijdens de afscheidsplechtigheid het woord. Hij omschreef zijn vader als een echte familieman, die hield van gezelschap. “Hij was eigenzinnig en streng, maar altijd in voor een grap”, klonk het. “Je was een harde werker en daardoor kregen Sabine en ik alle kansen thuis. We zijn jou daarvoor heel dankbaar.”

De afscheidsplechtigheid werd door heel wat politici en Ieperse bekenden bijgewoond. Zo brachten partijgenoten Hilde Crevits, Pieter De Crem, Kris Peeters en Wouter Beke een laatste groet. Ook burgemeester Jan Durnez (CD&V) en enkele Ieperse schepenen en gemeenteraadsleden woonden de dienst bij, net als voormalig gouverneur Paul Breyne.

Georges Leterme werd geboren in Komen op 13 mei 1930. Na zijn huwelijk met Eliane Bouchaert vestigde het koppel zich in Zillebeke, waar de man schilder-decorateur was. Naast Yves was hij ook vader van dochter Sabine.

De tachtiger stierf vorige woensdag in Huize Wieltjesgracht, waar hij sinds een tijdje verbleef. (CMW)

Inhoud ↑