Slechts 532 SWT’ers (de vroegere brug­gepensioneerden) op een totaal van 7.917 niet-werkende werkzoekenden die sinds april 2016 instroomden in dat stelsel stroomden opnieuw uit naar werk. Dat is amper 7 procent, ondanks de honderden jobaanbiedingen die elk van hen krijgt. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Tom Ongena (Open Vld) opvroeg bij Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V).

Vijf jaar geleden was 94,2 procent van alle werkzoekenden actief beschikbaar voor de arbeidsmarkt. In 2021 is dat nog 84,5 procent. Almaar meer werkzoekenden blijven enkel beschikbaar voor de arbeidsmarkt in plaats van actief op zoek te gaan naar werk, meestal oudere werkzoekenden die in het SWT-stelsel zitten.

Bovendien stijgt het aantal werkzoekenden met medische en mentale problemen elk jaar: momenteel gaat het om meer dan 17.000 werkzoekenden of ruim een op de tien die niet of beperkt beschikbaar zijn voor de arbeidsmarkt. Vooral bij 55-plussers zijn er problemen. Hun aandeel steeg van 21,6 procent in 2016 naar 38,5 procent in 2021.

‘Gezien de krapte op de arbeidsmarkt zijn deze cijfers op zijn minst zorgwekkend’, zegt Ongena. ‘Als je weet dat er jaarlijks maar een 100-tal SWT’ers opnieuw aan de slag gaat, is het duidelijk dat we de aanpak moeten herbekijken. We moeten focussen op opleidingen. Zo kunnen mensen ook in andere sectoren aan de slag.’

Inhoud ↑