West-Vlaamse steden en gemeenten kregen in 2020 samen 645 miljoen euro subsidies van Vlaanderen. De stad Ieper haalt daarbij het meest succesvol subsidies binnen: ruim 3 miljoen euro of 88 euro per inwoner. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Brecht Warnez (CD&V) uit Wingene onderzocht en opvroeg bij de Vlaamse regering. Het valt op dat niet de grootsteden het best scoren, maar ook Alveringem (337.822,79 euro of 66,94 euro per inwoner) en Zwevegem (1.459.714,06 euro of 59,20 euro per inwoner) staan in de top drie.

Nieuwe school voor buitengewoon onderwijs in Marke

Er komt een nieuwe school voor buitengewoon onderwijs in Marke bij Kortrijk. Het gaat om een secundaire school voor scholieren met een emotionele of gedragsstoornis of met een autismespectrumstoornis. Twee bestaande scholen, GLSBO De Zon in Ingelmunster en Sterrebos in Roeselare, kunnen hun capaciteit uitbreiden.

3.876 nieuwe leefloners sinds begin coronacrisis

Uit een vraag van federaal parlementslid Vicky Reynaert (Vooruit) uit Beernem blijkt dat er tussen maart en december 2020 in West-Vlaanderen 3.876 nieuwe mensen een beroep moesten doen op een leefloon. De toename is het grootst in onze provincie. Ook de vraag naar voedselhulp, financiële steun en schuldbemiddeling is gestegen. De meeste aanvragen bevinden zich in Brugge, Oostende, Kortrijk en Roeselare.

Nog eens 17 jobs extra in onze maatwerkbedrijven

Vlaams minister van Sociale Economie Hilde Crevits (CD&V) heeft 60 nieuwe plaatsen toegekend aan maatwerkbedrijven over heel Vlaanderen. Met 17 nieuwe jobs in onder meer Waak, ‘t Veer, vzw De Lochting en een aantal kringloopcentra zijn de beschutte en sociale werkplaatsen in West-Vlaanderen het best bedeeld. Naast de nieuwe jobs is er ook geld voor opleidingstrajecten, innovatie en professionalisering. (OV)

Inhoud ↑