Een opvallend afscheid uit de politiek: de populaire Limburgse burgemeester en Vlaams Parlementslid Lode Ceyssens (49) wordt ondervoorzitter van de Boerenbond. 'Hij gaat naar een andere belangrijke functie', zegt CD&V-voorzitter Coens.

'Ik sluit vandaag de deur van de politiek. Een terugkeer is niet echt realistisch', zegt Lode Ceyssens, de burgemeester van de Limburgse fusiegemeente Oudsbergen en Vlaams Parlementslid, vastbesloten. Zijn abrupte afscheid slaat de christen­democraten met verstomming. In 2019 stapte Ceyssens, als Limburgse CD&V-lijsttrekker voor het Vlaams Parlement, nog in de voetsporen van de ongenaakbare ex­minister Jo Vandeurzen.

De populaire burgemeester deed dat met succes en haalde, na N-VA'er Steven Vandeput, de meeste voorkeurstemmen. Ook in zijn eigen gemeente was er geen vuiltje aan de lucht. In 2016 bracht Ceyssens de allereerste vrijwillige gemeentefusie, tussen Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek, tot stand. Als burgemeester van het nieuwe Oudsbergen haalde hij twee jaar ­later bij de lokale verkiezingen met gemak een absolute meerderheid van de stemmen. 'Voor alle Vlaamse landbouwers is het een toptransfer, voor ons is het een groot verlies. Hij is zonder enige discussie een van de sterkste politici die ik ken', vat Limburgs burgemeester en parlementslid Jo Brouns het gevoel bij CD&V samen.

Potentiële minister

Ceyssens kende als geen ander het klappen van de zweep bij CD&V. Hij werkte in het verleden als kabinetsmedewerker voor ­zowel CD&V-ministers Kris Peeters als ­Hilde Crevits en zetelt al sinds 2009 als Vlaams Parlementslid. Tijdens de Vlaamse regeringsonderhandelingen zoemde de naam van Ceyssens lang rond als nieuwe Vlaamse minister, tot ex-partijvoorzitter Wouter Beke het laken naar zich toe trok. Ceyssens toonde zich nadien een koele minnaar van de federale Vivaldi-regering. Over het mogelijk depanneren van paars-groen zei hij destijds bij TV Limburg dat hij daar 'de meerwaarde niet van zag'.

Toch benadrukt Ceyssens dat hij nu 'een positieve keuze' maakt. 'Het was ook echt een verrassing toen de Boerenbond mij het aanbod deed. Ik heb ervan wakker gelegen. Vooral het burgemeesterschap loslaten is heel moeilijk. Maar ik zag mij sowieso geen burgemeester zijn tot aan mijn pensioen, in de politiek moet je regelmatig verjongen. En iedereen kent mijn liefde voor de land- en tuinbouw. Deze uitdaging krijg je maar één keer.' Hij stoot nu inderdaad door naar de absolute top van de Boerenbond.

Dat hij zijn partij in de steek laat op een moment dat ze in zwaar weer verkeert, ­nuanceert Ceyssens. 'Toen ik startte als jonge schepen en burgemeester ging het ook niet goed met de CVP. Ik zat daar toen als jong gastje tussen de grijsaards. Veel jonge mensen hebben de partij er weer ­bovenop gebracht. Ik ben ervan overtuigd dat het weer goed komt, ook door onze vele sterke burgemeesters.'

Verwevenheid Boerenbond-CD&V

Zijn overstap zet alvast de sterke verwevenheid tussen CD&V en de Boerenbond opnieuw in de verf ( DS 13 maart). Ceyssens startte zijn carrière bij de jongerenorganisatie van de Boerenbond en bleef ook in het parlement altijd een belangrijke ver­tegenwoordiger van de belangengroep.

Onder meer partijvoorzitter Joachim Coens benadrukt dat het vertrek van Ceyssens 'uiteraard jammer' is. 'Maar hij gaat nu naar een zwaarwegende functie binnen de Boerenbond. Ook dat is belangrijk.'

Omgekeerd benadrukt Boerenbond-voorzitter Sonja De Becker dat Ceyssens de organisatie 'door en door' kent, 'net als de vele dossiers die op de beleidstafels liggen'.

Zelf beseft hij ook dat er lastige thema's op tafel liggen, zoals het stikstofdossier. 'De stikstofkwestie dateert al van de jaren 90 en de land- en tuinbouw realiseerde sindsdien al een halvering van de uitstoot. De Boerenbond is altijd geëvolueerd met zijn tijd', benadrukt Ceyssens. In de toekomst zit hij straks aan de andere kant van de tafel om de Vlaamse regering, met ­onder meer de Limburgse minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), te overtuigen. 'Lobbyen vind ik een vies woord, maar ik zal wel een pleitbezorger zijn en praten met het beleid.'

Beke baas in Limburg

Partijvoorzitter Joachim Coens benadrukt intussen dat het politieke vertrek van Ceyssens geen ramp hoeft te zijn. Met de 39-jarige opvolgster Hilal Yalçin, schepen in Beringen en in het verleden al eens ­Kamerlid, heeft CD&V nu volgens Coens een 'ander, maar ook belangrijk profiel' klaarstaan. En vooral: 'Met Wouter Beke hebben we ook al een Vlaamse minister in Limburg.'

Na het brokkenparcours van Beke bij zijn start als minister ( DS 18 april) waren er nochtans nog serieuze twijfels bij de partijtop. Maar intussen vindt Beke zijn tweede adem met de succesvolle Vlaamse vaccinatiecampagne. Door het vertrek van Ceyssens krijgt hij nu ook definitief het Limburgse rijk voor zich.

Simon Andries

Copyright © 2018 Mediahuis. Alle rechten voorbehouden