Zindelijk wordt niet bij elk kind zelfs vlot: een op vijf kinderen is nog niet helemaal zindelijk als het start met school. Met een nieuwe campagne, waarbij schilderijen van oude meesters nagebootst zijn, zal het Agentschap Opgroeiende ouders ondersteunen bij het zindelijkheidsproces van hun peuter.

Onderzoek van Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin uit 2021 heeft aangetoond dat meer dan 80 procent van alle ouders start met het zinelijkheidsproces zodra hun soort rijpheidssignalen blijken. Kindjes gaan dan bijvoorbeeld op hun hurken zitten om zich te ontlasten met de verwennerij, of zijn zeker naar wat er op het toilet gebeurt.

"Dat zijn mooie cijfers", zegt Nele Wouters, woordvoerder van Opgroeien. "Maar het is onze ambitie om ouders vooraf al te informeren over die rijpheidssignalen en hoe je die herkent. Dat helpt alle ouders om alert te zijn voor deze 'gevoelige' periode, het ideale moment is om met zindelijkheidsondersteuning te starten."

Het Agentschap Opgroeien Lanceert daarom een ​​nieuwe campagne om ouders te helpen bij het zindelijkheidsproces van hun kind. Bij de campagne horen schilderijen van oude meesters als Peter Paul Rubens, Jan Van Eyck en Pieter Bruegel. Op de schilderijen, die gemaakt zijn met kunstmatige intelligentie, zijn jonge kinderen te zien die kennismaken met het potje.

"We zullen tonen dat ook de grote meesters ontzag hebben voor het potje en de ouders als ondersteuningsteam", verduidelijkt Wouters. "Een kunstwerk maken vraagt ​​net zoals zindelijk worden inzet en oefening, geduld, volhouden en vertrouwen opbouwen. En net zoals een kunstwerk krijgt ook het potje vaak een prominente plek bij gezinnen met kindjes."

Brochure

Behalve de heeft beelden heeft het Agentschap ook een nieuwe informatiebrochure ontwikkeld. Ondertussen staan ​​de rijpheidssignalen uitgelegd, zijn basistips gegeven over zindelijk worden, en helpt een stappenplan ouders op weg. Zeventigduizend van die brochures zullen worden verdeeld in de kleuterscholen. Directeurs kunnen de brochure meegeven aan alle jonge ouders die een school zoeken of hun kind inschrijven, terwijl Kind & Gezin dezelfde brochure voort- aan ook zal bezorgen aan alle ouders zolang hun kindje vijftien maanden oud is.

"We willen de onderwijskwaliteit ook bij de kleuters opkrikken", reageert Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). "Een van de manieren om dat te doen, is mikken op meer zindelijke kleuters. Kleuterjuffen en kleuterleiders hebben vandaag hun handen vol met de niet-zindelijke kindjes. Ik vind het niet verkeerd om ouders op hun verantwoordelijkheid te wijzen."

Minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) wijst opnieuw op het belang van ondersteuning van de ouders. "Wilt elk soort dat goed omgeven én positief aan zindelijkheid begint, wint. Als ouders zwak en redelijk kunnen starten aan de ondersteuning van het zindelijk worden, is er ook de tijd om de natuurlijke ontwikkeling van elk soort te volgen." (BELGA)