De cateringbedrijven zijn kwaad. Zij hebben geen recht op een coronapremie waar de 'reguliere' horeca wel om kan vragen. Wie de premie aanvroeg en betaald kreeg, moet die nu terugstorten. Dat is intussen het geval voor zeventien cateraars.

Ilse Delaere en haar man Christophe Verschuere baten al jaren het cateringbedrijf Cook & Style in Wommelgem uit. Door de lockdown en de beperkingen zijn hun inkomsten ingestort. “In juni vorig jaar hadden we een grotere omzet dan van januari tot nu.”

Ze vonden verlichting in de hinderpremie voor winkels en horeca: een eenmalige premie van 4.000 euro, met daarbovenop een premie van 160 euro per dag dat de zaak gesloten moet zijn. Maar anderhalve week geleden kregen ze slecht nieuws.

“Net zoals andere horecaondernemers hebben we de aanvraag gedaan en het geld ontvangen. Nu vernemen we dat we de premie moeten terugstorten”, zegt Delaere. “We zouden niet werken met vaste openingstijden en dergelijke. Terwijl ons dossier door ondernemersloket Vlaio was goedgekeurd. Nu hoor ik dat we alleen recht hebben op een andere, eenmalige compensatiepremie van 3.000 euro.”

“Ik draag alle restaurateurs een warm hart toe. Tegelijk kunnen zij heel flexibel werken, met hun klanten in de buurt. Wij werken nationaal en minder zichtbaar. De overheid heeft ons niet gefaciliteerd. Frituren bijvoorbeeld hebben zelfs met takeaway die premies nog, terwijl er zijn die draaien als gek. Dat doet pijn aan je ondernemers­hart. Eerlijk? Ik twijfel nog om de premie terug te storten. Dat is een gok van een paar duizend euro. Dat kan hard overkomen, maar als je niet meer weet welke richting je uit moet...”

Warrige communicatie

In een open brief aan federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) spreekt Ilse Delaere van warrige communicatie omtrent het aantal personen dat bediend mag worden. “Dat de (Vlaamse) premie moet worden terugbetaald, is een financieel drama voor velen. Wij hebben nog geen perspectieven. Aanvragen blijven ook uit.”

Ook Peter Staut van cateraar Party Services uit Mortsel is er niet gerust in. “Ik heb sinds jaren een zaaltje voor proefsessies of workshops of een vergadering tot twintig personen. Dat kan ik nu niet gebruiken. Mijn dossier loopt, ik ga ervan uit dat ik de premie kan krijgen, maar zeker ben ik niet.”

Fysieke zaak

Het kabinet van Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V)zegt dat de hinderpremie voor alle zaken zoals restaurants en winkels is die een fysieke plaats moesten sluiten. Of een cateraar recht heeft op een hinderpremie, hangt er dus van af of hij een fysieke zaak heeft. “De compensatiepremie van 3.000 euro was er voor wie tussen 15 maart en 30 april minstens 60 procent omzetverlies had”, aldus de woordvoerder van Crevits.

Christoph Meeussen

Copyright © 2018 Mediahuis. Alle rechten voorbehouden

Welkom bij CD&V. Onze websites maken gebruik van cookies om jouw gebruikservaring te optimaliseren. Lees onze Cookies Policy voor meer informatie. Ons cookiebeleid en deze voorkeuren gelden voor alle CD&V-websites. Door op 'Akkoord' te klikken, ga je akkoord met de geselecteerde cookies.