TORHOUT. Goed nieuws voor De Tuut van Tegenwoordig, het project van Torhoutenaar Bert Lecomte (23) om iedereen en vooral jongeren te sensibiliseren voor het vermijden van gehoorschade. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits, de stadsgenote van Bert, heeft de vzw zopas 7.000 euro subsidies toegekend.

De Tuut van Tegenwoordig engageert zich om met het toegekende geld een educatief pakket te creëren dat jongeren bewust moet maken van de gevaren van te veel en te luide muziek. Bert Lecomte, die zelf aan oorsuizen of tinnitus lijdt, ondervindt nog te dikwijls dat gehoorschade voor flink wat jongeren een ver-van-mijn-bedshow is. De vzw werkt samen met het UZ Antwerpen, het UZ Leuven en de Arteveldehogeschool.

De Tuut van Tegenwoordig krijgt geregeld vragen naar een beschikbaar educatief pakket en dat zal nu met het geld van het kabinet-Crevits gerealiseerd worden.

“Jongeren zijn dol op muziek, maar staan onvoldoende stil bij de gevaren van te veel decibels”, zegt Hilde Crevits. “Dat kan leiden tot oorsuizen of andere gehoorschade. De Tuut van Tegenwoordig beschikt over heel wat ervaring om samen met externe experts educatieve pakketten voor scholen te ontwikkelen, aansluitend bij de leefwereld van jongeren.”

Het is de bedoeling om in het kader van de actie Gezonde School oorvriendelijke schoolpakketten samen te stellen. Dat worden handige boxen die scholen kunnen aanvragen, vooral bedoeld voor de tweede en derde graad van het secundair onderwijs. De leraren vormen een belangrijke schakel in het sensibiliseringsproces. De pakketten zullen video’s bevatten met getuigenissen van jongeren en muzikanten, lesmateriaal voor de leraar en een spel. Alle aspecten komen aan bod: wat gehoorschade is, hoeveel decibels aanvaardbaar zijn, het gebruik van oordoppen, het gevaar van oortjes en hoofdtelefoons...

Voor Bert Lecomte en zijn team een opsteker van formaat! (JS)

Inhoud ↑

 

Copyright © 2017 gopress. Alle rechten voorbehouden