Crèches massaal geïnteresseerd in nieuwe subsidieregeling (Crevits)

BRUSSEL 16/04 14:04 (BELGA)
Veel meer crèches dan verwacht willen meestappen in de nieuwe subsidieregeling die de Vlaamse regering heeft uitgedokterd. Er zijn aanvragen binnengekomen voor zowat 9.000 plaatsen, terwijl eigenlijk maar een budget was voorzien voor 3.000 plaatsen, verklaarde minister van Welzijn Hilde Crevits zondag in De Zevende Dag op Eén. Ze gaat daarom op zoek naar extra budget.

De sector van de kinderopvang ligt al een hele tijd onder een vergrootglas. In september vorig jaar nam de Vlaamse regering een aantal maatregelen om de sector meer zuurstof te bieden. Een van de zaken die minister Crevits daarbij nauw aan het hart liggen, is de gelijkheid in de sector. Vandaag is volgens haar het verschil te groot, waardoor lonen en subsidiëring te ver uiteen liggen.

Een van die maatregelen houdt daarom in dat crèches een verhoging kunnen aanvragen van hun basissubsidie (T1) naar de hoogste subsidie (T2). Daar staat wel tegenover dat op die plaatsen de ouders volgens hun inkomen betalen en dat de loon- en arbeidsvoorwaarden verbeteren. Een kindbegeleider kan er tot 600 euro meer verdienen. De oproep is sinds 31 maart afgesloten en was blijkbaar een succes. Er zijn immers voor ruim 9.000 plaatsen aanvragen ingediend en er worden nog aanvragen verwacht vanuit Antwerpen, Brussel en Gent. 

Als een crèche beter betaalt, dan kan die extra personeel aantrekken, wat dan weer kan helpen de kindratio omlaag te halen. Vandaag ligt die in Vlaanderen op 1 begeleider per acht of negen kinderen in de opvang, wat eigenlijk veel te hoog is. Minister Crevits werkt met de sector aan een toekomstplan, maar waarschuwt dat die ratio verlagen stapsgewijs moet gebeuren. 

Want als je van de ene dag op de andere naar bijvoorbeeld 1 begeleider voor vijf kinderen gaat, dan heb je meteen een enorm plaatstekort. Bovendien hangt er een kostenplaatje aan zo'n verlaging. Eén kind per begeleider minder kost om en bij de 100 miljoen euro, aldus de minister. Bovendien heb je dan 1.200 extra kindbegeleiders en 500 extra onthaalouders nodig.