Bij CD&V kunnen ze niet lachen met het voorstel van Matthias Diependaele om tot een half miljard euro door te schuiven van het sociaal wonen naar de private huurmarkt. “Er zijn ­zoveel mensen die op een wachtlijst staan. Dit geld moet gaan naar waar het voor bestemd is”, zegt Hilde Crevits.

Niet alleen de voltallige oppositie verslikte zich gisteren in de koffie toen ­minister van Wonen Matthias Diepen­daele (N-VA) zijn plannen uit de ­doeken deed om tot 500 miljoen euro van het budget voor sociaal wonen te versluizen naar de private huurmarkt. Ook bij de coalitiepartners vielen ze compleet uit de lucht. Het wordt vandaag een pittige Vlaamse ministerraad, want CD&V steunt het voorstel van Diependaele niet. “Zo'n 170.000 gezinnen wachten op een sociale woning”, zegt vice­minister-president ­Hilde Crevits (CD&V) in een interview dat morgen in deze krant verschijnt. “Wij willen dat het geld wordt ­ingezet om sociale woningen te bouwen.”

Minder schroom bij liberalen

Volgens Crevits komt het voorstel van Diependaele ook “op een slecht moment”. “Minister Diependaele is net bezig met een grote hervorming van de sociale huisvestingsmaatschappijen, waardoor een aantal maatschappijen hun werkgebied moeten veranderen en niet meer weten waar ze moeten investeren. Net op dat moment aankondigen dat je het overschot van de voorbije jaren naar de privé gaat versluizen, dat vinden wij raar.” Crevits gaat ervan uit dat ze Diependaele nog van gedachten kan doen veranderen. Vraag is of ze daarbij de steun krijgt van de liberalen. De Vlaamse nummer één Bart ­Somers (Open VLD) wou nog niet vooruitlopen op de discussie, maar in de coulissen klinkt alvast dat er bij de liberalen minder schroom is om het geld door te schuiven van de sociale sector naar de ­private huurmarkt.

Diependaele blijft intussen volledig achter zijn voorstel staan. Hij wil bouwpromotoren stimuleren om te bouwen met een lening tegen negatieve rente, waardoor ze er iets aan verdienen. In ruil moeten de bouwmeesters de woningen aanbieden tegen een vaste huurprijs, die lager ligt dan de prijs op de markt. Zo wil hij de middenklasse ondersteunen. Het is dus een zuiver ideologische keuze. “Ik weet dat wonen voor sommigen gelijkstaat aan sociaal wonen. Voor mij niet. Er is ook een grote groep Vlamingen die geen aanspraak maakt op een ­sociale woning, maar wél moeite heeft om zijn huur te betalen.”

De minister jaagt met zijn motivatie - dat de sociale huisvestingsmaatschappijen er toch niet in slagen het beschikbare geld te besteden - wel de sociale sector in het harnas. “Wij hebben altijd goed samengewerkt, maar deze uithaal slaat echt nergens op,” zegt Björn Mallants, directeur van de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen. Volgens hem kan Diependaele het overtollige geld wél gewoon investeren om sociale woningen te bouwen. Dat kan hij ook ­volgens oppositiepartijen Groen en Vooruit. “Diependaele gaat met de overschotten die hij zélf creëerde de bouwpromotoren subsidiëren. Niemand begrijpt dit”, zegt parlementslid Maxime Veys (Vooruit).

Hannes Heynderickx - Farid El Mabrouk en Nunzia Petralia