'Een zware klap voor de gemeenschap', zegt Toon Penen, woordvoerder van de bewonersgroep Grondrecht, in een eerste reactie op de studie naar PFAS bij tieners uit Zwijndrecht en omstreken. 'Dit komt harder aan dan de voorgaande resultaten. De consequenties van de vervuiling worden pijnlijk duidelijk. De gezondheid van onze jongeren staat op het spel. Misschien gaan de jongeren nu zelf op straat komen en een gezond milieu eisen. Dit moet eindelijk tot een krachtig beleid leiden, met lozingen die tot nul herleid worden.'

De Vlaamse minister van Volksgezondheid, Hilde Crevits (CD&V), laat in een reactie weten dat 'dit de resultaten van eerdere bloedonderzoeken bevestigt'. 'Het is belangrijk om de geldende maatregelen goed na te leven. Er volgen nog extra onderzoeken op korte en lange termijn om de gezondheidsimpact duidelijker te krijgen.' Omwonenden van alle leeftijden uit dezelfde straal van 5 kilometer rond de fabriek, kunnen tot 1 juni een bloedstaal afgeven.

Crevits' collega, minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA), vindt 'dat dit onderzoek bewijst dat de handhaving bij 3M en de genomen maatregelen terecht waren'. Zij hoopt dat Europa snel werk maakt van een algemeen verbod op PFAS. (ty)

ty