GO!-basisschool Deuzeldpark kan dankzij haar pas geopende 'serre', zoals de opvallende glazen nieuwbouw met zeven extra kleuterklassen genoemd wordt, verder groeien. Leuk is dat de oudere leerlingen houtbewerking van de athenea van Schoten, Brasschaat en Malle voor het meubilair zorgen.

Deuzeldpark, dat haar naam dankt door de ligging vlak bij het Cogelspark, kende tijdens de voorbije jaren een sterke groei. “We tellen dit schooljaar 256 leerlingen. Meer dan de helft komt nog altijd uit de omliggende Deuzeldbuurt, maar door het capaciteitsgebrek in Merksem en Deurne krijgen we ook vanuit die Antwerpse districten veel leerlingen”, vertelt directeur Karin De Belder. “De vraag om nog meer kinderen in te schrijven was ook dit jaar groot, maar we konden er echt niemand mee bijnemen. Gelukkig kreeg onze scholengroep Invento GO! van Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V, red.) twee jaar geleden 1,5 miljoen euro toegekend om uit te breiden.”

Zelf heeft het Gemeenschapsonderwijs daar nog 350.000 euro op toegelegd, zodat Areal Architecten het ontwerp voor de nieuwe klassen mooier en comfortabeler kon uitwerken. Zo ligt er in alle kleuterklassen vloerverwarming en heeft elk klasje zijn eigen tuintje. Bovenop het gebouw liggen zonnepanelen. Een primeur voor de Invento-scholengroep, die snel navolging zal krijgen.

“De klassen zijn per twee gekoppeld”, zegt Karin De Belder. “We kunnen er één groter lokaal van maken wat mogelijkheden biedt voor co-teaching. De grote glazen uitbouw vooraan geeft de kinderen zicht op het vele groen op ons domein. En ook bij slechter weer hebben ze nu een grote overdekte speelplaats. We noemen de nieuwe klassen met grote glazen voorbouw al 'onze serre'. Misschien gaan we er echt wel groentjes in kweken. Wanneer het te warm wordt in onze serre, gaan de dakraampjes vanzelf open.”

Normaal hadden de zeven klasjes in september moeten opengaan, maar een te vochtige bodem en de onverwachte vondst van asbest ondergronds, zorgden voor vijf maanden vertraging. “Nog altijd is er maar één klasje echt in gebruik”, zegt De Belder. “Dat komt ook omdat we onze klassen doelbewust laten afwerken door oudere leerlingen van onze scholengroep.”

“De kasten, keuken, het bureau en de leraarskamer worden door de jongens van houtbewerking van de athenea in Schoten, Brasschaat en Malle gemaakt. Maar ook die afwerking kent door late leveringen van materialen wat vertraging. De groenaanleg staat ook nog op het programma. Daarvoor zullen de leerlingen van het buitengewoon secundair onderwijs van Zonnebos in 's-Gravenwezel dan weer zorgen.”

Dankzij de pas ingehuldigde nieuwbouw kunnen er nu tachtig kleuters extra bij in Deuzeldpark. Inschrijven kan vanaf 1 maart via de nieuwe website www.aanmelden.schoten.be. En Invento heeft nog meer bouwplannen. Zo hoopt directeur Patrick Hennes binnenkort groen licht te krijgen van de Vlaamse overheid om ook het atheneum van Schoten uit te kunnen breiden met 96 extra plaatsen in de eerste graad. Die beslissing wordt nog voor de paasvakantie verwacht.

Jan Auman

Inhoud ↑