Goed nieuws, want dit jaar belooft het 'jobs, jobs, jobs' te regenen. 8% van de werkgevers is zinnens extra personeel aan te werven en doordat babyboomers massaal met pensioen gaan, komen er heel wat vacatures vrij. Vooral in deze tien sectoren.

Technologie

20.100 vacatures

Dat de technologiesector blijft uitdijen, verwondert wellicht niet. Digitale industrie, engineering, auto- en transport, machinebouw, ontwerpbureaus: elke sector die ook maar iets van technologie in zich heeft, groeit. In 2018 zijn liefst 20.100 banen in te vullen, zegt sectorfederatie Agora. Vooral IT'ers en wetenschappelijke profielen zijn gegeerd.

Gezondheidszorg

16.000 vacatures

Vorig jaar alleen al waren er 9.000 vacatures voor verpleegkundigen en 5.000 voor zorgkundigen - dat waren er al dubbel zoveel als het jaar daarvoor. Het aantal vacatures is geëxplodeerd en die trend zal zich volgens VDAB nog een hele tijd doorzetten. "De bevolking vergrijst waardoor bijvoorbeeld de woon-zorgcentra steeds drukker worden, maar ondertussen daalt ook het aantal studenten in de zorgopleiding en is het personeel aan verjonging toe", zegt Shaireen Aftab van VDAB. Het Planbureau schat dat er in de social profit tegen 2022 ruim 50.000 jobs zullen bijkomen.

Onderwijs

6.000 vacatures

Met de hervorming van de lerarenopleiding wordt sterk ingezet op het aantrekkelijker maken van het beroep van leraar. "We zullen jaarlijks 6.000 extra leraren nodig hebben", klinkt het bij het kabinet van onderwijsminister Hilde Crevits.

"Eind november waren er al 1.111 openstaande vacatures. Het grootste deel daarvan voor een volledig schooljaar. Traditioneel zijn vooral vakken zoals wiskunde en Frans moeilijker in te vullen."

Openbaar vervoer

3.000 vacatures

De NMBS wil tijdens het eerste semester van dit jaar 317 chauffeurs, 145 treinbegeleiders, 200 technici voor de treinen en 109 technische profielen voor het onderhoud van de gebouwen aanwerven. Spoorwegbeheerder Infrabel rekruteert 700 nieuwe werknemers. Busmaatschappij De Lijn wil in Vlaanderen alvast 420 chauffeurs aanwerven.

Bouw

3.000 vacatures

De bouwsector heeft behoefte aan hogeropgeleide werknemers. Eind vorig jaar waren er liefst 3.000 vacatures voor projectleiders, calculatoren en werfleiders met bachelor- en masterdiploma's. Maar ook elders in de bouwsector wordt er nog steeds naarstig gerekruteerd: 2.500 vacatures voor gespecialiseerde technische beroepen en 1.200 voor ruwbouwmetselaars. "De toenemende belangstelling voor energie zorgt ervoor dat we ook in dat segment mensen zoeken: isolatie, specialisten hernieuwbare energie, installateurs van warmtepompen..."

Supermarkten

2.000 vacatures

Slagers, bakkers en managers: dat is wat de supermarkten dit jaar vooral zoeken. Carrefour rekruteert 74 mensen, Delhaize 76 en Colruyt 426. Lidl wil tegen 2020 in totaal 1.500 mensen aan het werk zetten. De sector mikt op in totaal 2.000 vacatures.

Defensie

1.570 vacatures

Defensie wil dit jaar 1.570 nieuwe rekruten aantrekken. Dat zijn er 35% meer dan vorig jaar. Het leger mikt daarbij op 810 soldaten en matrozen, 600 onderofficieren en 160 officieren. Defensie zoekt in totaal 130 profielen. Naast soldaten en officieren zijn er ook artsen, dierenartsen, ingenieurs, advocaten, managers en IT'ers nodig.

Beveiliging

1.000 vacatures

De beveiligingssector draait op volle toeren. Van beveiligingsagenten over receptionisten tot technici en projectmanagers: Securitas, G4S en co werven dit jaar 1.000 nieuwe werkkrachten aan. Belangrijkste kwaliteiten? "Taalvaardigheid en interesse voor nieuwe technologie", klinkt het bij Securitas.

Banken

1.000 vacatures

Hoewel er steeds meer aan internetbankieren wordt gedaan, blijft er personeel nodig in de bankensector. Dat zegt Marc Vandeleene van ManpowerGroup Belgium. Dit jaar rekruteert de bank- en verzekeringssector zo'n 1.000 mensen. Zo wil BNP Paribas Fortis 106 werknemers aannemen, ING 236.

Commerciële sector

1.000 vacatures

De commerciële sector blijft moeilijk in te vullen, zo blijkt. "Voor heel wat bedrijven is het soms lastig om verkopers en verkoopsmedewerkers te vinden die bijvoorbeeld een goede talenkennis, maar ook een basisopleiding hebben", zegt David Piscicelli van studiebureau UCM in DH. Zij schatten dat er dit jaar zo'n 1.000 nieuwe mensen nodig zijn. Vooral voor vertegenwoordigers zijn er tal van vacatures."

Inhoud ↑