Door corona zijn nog altijd veel mensen tijdelijk werkloos, bijvoorbeeld in de horeca-, de evenementen- en de toerismesector. Maar in veel andere sectoren lijkt de crisis over zijn hoogtepunt heen. Het aantal mensen dat in de provincie Antwerpen vruchteloos op zoek is naar een job, is gedaald naar 65.066. Dat is het laagste aantal sinds de start van de co­ronacrisis in maart vorig jaar. Straffer nog: het aantal werkloze jongeren onder 25 jaar ligt in de provincie Antwerpen dit jaar lager dan in de vier vorige jaren. Waar komen al die positieve cijfers vandaan?

SECTOREN PROFITEREN VAN CORONA

Door de coronacrisis is er veel vraag naar zorgpersoneel. “Sinds 1 maart 2020 hebben we 935 nieuwe mensen aangeworven”, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerder van het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA). “Daarbij zijn veel vaste aanwervingen, maar ook honderd zorgbuddy's met een contract van drie maanden. Ze helpen bijvoorbeeld met het uitdelen van maaltijden. Die mensen komen vaak uit andere sectoren, zoals toerisme en de luchtvaart. Een op de drie zorgbuddy's heeft aangegeven in de zorgsector te willen blijven.”

Daar hebben ze alle kansen voor: vandaag staan er bij ZNA nog 138 vacatures open.

Ook Bpost is voor een groot deel verantwoordelijk voor een daling van het aantal werklozen. “Wij hebben sinds corona meer dan 2.500 mensen met een vast contract aangeworven, waarvan zo'n 1.900 postbodes”, zegt woordvoerder Steve De Loor. Vandaag heeft Bpost in Vlaanderen nog 75 vacatures voor postbodes, vrachtwagenchauffeurs en postzegeldrukkers.

En dan is er natuurlijk nog vaccinmaker Pfizer in Puurs. Daar zoeken ze sinds begin dit jaar tweehonderd nieuwe werknemers. Vorig jaar zijn daar ook al driehonderd mensen aangeworven.

CORONA OF NIET, TECHNICI ZIJN ALTIJD NODIG

Engie is daar een goed voorbeeld van. Het energiebedrijf heeft sinds de uitbraak van de coronacrisis 520 mensen in Vlaanderen aangeworven. Er staan nog 420 vacatures open.

“We werven vooral veel technisch personeel aan, onder meer voor grote projecten zoals Oosterweel in Antwerpen”, zegt Hellen Smeets, woordvoerder van Engie. “We staan hier in voor de technische installaties van zes verkeerstunnels. We doen bijvoorbeeld de verlichting, de energieverdeling en de videobewaking.”

SOLLICITEREN MOET NIET MEER OP DE WERKVLOER

Corona zet geen rem meer op aanwervingsprocedures. Bedrijven doen bijna alles digitaal. “Ik ben voor mijn eerste werkdag nooit op kantoor geweest”, zegt Jan Storms (56) uit Oud-Turnhout. Hij is in februari gestart bij Engie, waar hij vanop afstand bruggen en sluizen bedient.

“Mijn sollicitatiegesprek verliep via computerprogramma Teams. Mijn contract heb ik thuis met mijn elektronische identiteitskaart digitaal getekend. Al het werk doe ik van thuis. Ik ben nog maar één dag op kantoor geweest, omdat ik enkele dingen moest halen. Van mijn vijftien naaste collega's heb ik er maar drie gezien. Mijn werk lijdt daar niet onder. Al zou het natuurlijk leuk zijn om elkaar na corona te leren kennen”, zegt Storms.

CORONA STIMULEERT ONDERNEMERSCHAP

Ondernemersorganisatie Voka Antwerpen-Waasland stelt vast dat steeds meer mensen een eigen zaak starten, waardoor ze dus uit de werkloosheidsstatistieken verdwijnen. “Op basis van btw-registraties zien we dat er in onze regio vorig jaar 3,2% meer ondernemingen zijn opgericht dan in 2019”, zegt Sven De Vocht, directeur Ondernemerschap bij Voka. “We kregen zelfs 20% meer aanvragen voor ons programma Bryo (dat zowel mensen met een pril idee begeleidt, als bedrijfjes die willen doorgroeien, red.). Een verklaring is dat jongeren meer risico durven te nemen. Door corona zien ze in dat een job als werknemer ook risicovol is, bijvoorbeeld omdat hun chef hen op tijdelijke werkloosheid kan zetten.”

Tot slot nog dit: er zijn ook kanttekeningen. “Zo weten we niet hoe de arbeidsmarkt zal worden beïnvloed als alle steunmaatregelen van de overheid wegvallen”, zegt minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). “Maar we zien wel dat steeds meer mensen zich online bijscholen. In januari en februari van dit jaar werden er 63.000 online opleidingen gevolgd bij VDAB. Dat is bijna een derde van het totale aantal online opleidingen in heel 2020.”

Christof Willocx

Copyright © 2018 Mediahuis. Alle rechten voorbehouden