VLAIO, Travi, VDAB en Syntra slaan in Oostende de handen in elkaar om het tekort in de horeca in te dijken. Elf ingeschreven cursisten kregen na de eerste horecabooster hun diploma overhandigd. Ze volbrachten met succes een tweedaagse opleiding en boostten zo hun zaalskills. Met de horecaboosters wil men de keuze om een job in de horeca uit te oefenen, stimuleren.

Het programma rond de horecaboosters kwam tot stand in het kader van het tienstappenplan van minister Hilde Crevits (CD&V) om de horeca zo veel mogelijk te ondersteunen bij de heropstart na de coronacrisis. Syntra ontwikkelde in haar opdracht een korte, krachtige opleiding waarin heel specifiek getraind wordt op de basisskills die in de horeca nodig zijn om snel en goed aan de slag te kunnen.

Studenten tot gepensioneerden

Niek Calcoen, eigenaar en uitbater van TAO Oostende, is een van de docenten. “Na de Covid-lockdowns wil ik elke kans grijpen om onze mooie sector in het goede daglicht te plaatsen”, duidt Niek. “De diversiteit van de profielen is groot: van gepensioneerde vrijwilligers over studenten en werklozen, tot mensen die al aan de slag zijn en zich willen omscholen. Ik heb zelfs meteen een cursist aangeschreven met de vraag ons team te versterken.”

Eind juli werd de eerste horecabooster in Oostende afgewerkt. De cursisten kregen daarom hun diploma overhandigd van schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn (N-VA). “Onze tijd is beperkt, en daarom kunnen we hen ook niet alles leren tot in detail”, vervolgt Niek. “Maar we kunnen ze wel van alles laten proeven. Zo kunnen de cursisten zelf ontdekken of de sector wel iets voor hen is. Er is sinds de coronacrisis een serieus personeelstekort in de sector en we hopen dat tekort op deze manier terug te dringen.”

Infomomenten

Zaterdag en maandag zijn er bij Syntra West infomomenten. Je komt er alles te weten over deze opleiding en ook over andere opleidingen. De ingang in de campussen Oostende, Brugge, Roeselare, Ieper en Kortrijk is vrij. (jro)