Sportfabrikant Nike gaat nog eens 116 miljoen euro investeren in een uitbreiding van de distributiesite in Ham, en in nieuwe technologie. Daarmee zijn 500 extra jobs gemoeid.

Het is niet de eerste keer dat er wordt gesproken over een uitbreiding van de site van Nike in Ham. De Amerikaanse sportartikelengigant streek in 1994 voor het eerst neer in Laakdal, om er zijn distributie voor Europa te organiseren. Ondertussen is de logistieke campus op de grens met Limburg al vijf keer uitgebreid. De Nike European Logistics Campus (ELC) in Laakdal, Herentals en Ham is nu veruit de grootste werkgever in de regio, goed voor zo'n 4.000 werknemers. Onder de noemer 'Nike Europe Holding' verdeelt het vanuit Vlaanderen miljoenen sportschoenen, -kleren en -attributen naar heel Europa en delen in Afrika en het Midden-Oosten.

Geruchten

In mei 2019 werd het zesde, het meest recente en ultramoderne distributiecentrum voor sportschoenen in Ham officieel in gebruik genomen, goed voor 600 extra banen. Ook toen gonsde het al van de geruchten over een mogelijke en snelle uitbreiding van de site in Ham. Het aantal bijkomende jobs varieerde toen van nul tot 2.500, naargelang de bron.

De mist is nu helemaal opgetrokken. Nike investeert nog eens 116 miljoen euro in de uitbreiding van de distributiefaciliteiten in Ham. De flinke investering heeft te maken met twee feiten. Ten eerste heeft de online verkoop door de coronocrisis een harder dan verwachte boost gekregen. Om de gestegen verkoop te kunnen bolwerken, is extra ruimte nodig. Ten tweede is er een verschuiving in de mix van de distributie van sportartikelen. 'Voorheen leverden we vooral grote bestellingen van voorraden aan de winkels. Nu zien we dat ook veel consumenten rechtstreeks bij ons bestellen. Dat zijn kleinere bestellingen en meestal een mix van verschillende producten: schoenen, kleding en attributen in één bestelling', legt Kurt Van Donink, general manager EMEA Logistics Campus van Nike uit. 'De klanten verwachten dat ze die verschillende items in één verpakking aangeleverd krijgen.'

Sequencers

Precies om die laatste soort gemengde bestellingen goed te kunnen bolwerken, zal Nike flink investeren in een zelf ontwikkelde nieuwe technologie. Die technologie maakt het mogelijk om verschillende types van producten, die verspreid opgeslagen liggen over de verschillende distributiecentra van Nike, automatisch bij elkaar te brengen.

'Deze “sequencers” zullen letterlijk en figuurlijk de draaischijven van de digitale transformatie van onze distributiecentra worden', zegt Van Donink. 'Via hoogtechnologische, continu ronddraaiende productielijnen zullen we producten individueel kunnen sorteren. Zo kan Nike verschillende bestellingen of producten van meerdere distributiegebouwen op de 97 hectare grote site samenvoegen tot één verzending.'

Superstrategisch

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V), die het nieuws vrijdag bekendmaakte, kent de Vlaamse regering 2 miljoen 'superstrategische transformatiesteun' toe, bestemd voor projecten met een bijzondere meerwaarde voor de Vlaamse economie. 'De nieuwe technologie van Nike is immers een wereldwijde primeur voor Vlaanderen', zegt de minister.

'De nieuwe technologie van Nike is een wereldwijde primeur voor Vlaanderen' Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie

Dominiek Claes

Copyright © 2018 Mediahuis. Alle rechten voorbehouden