Opleidingen ­zoals bachbloesemtherapie, hypnose of kaartleggen komen niet meer in aanmerking voor de subsidies die de Vlaamse overheid aan kmo's toekent. Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) heeft een lijst van 26 diensten uitgesloten van die zogenoemde kmo-portefeuille.

Vorig jaar maakten bijna 60.000 ondernemers gebruik van dat systeem. Daarbij krijgen zij jaarlijks maximaal 7.500 euro steun voor opleidingen en adviezen 'die de kwaliteit van de onderneming verbeteren'. Kleine ondernemingen kunnen tot 30 procent van de kosten gesubsidieerd krijgen, middelgrote ­ondernemingen tot 20 procent. In totaal gaat het jaarlijks om zo'n 40 miljoen euro.

Crevits wil het systeem effi­ciënter maken en de kwaliteit verbeteren. 'Daarom moeten we ook een selectie maken van opleidingen die we kunnen steunen', ­aldus Crevits. Opleidingen zoals pendelen, sjamanisme of astrologie gaan ­eruit.

Maar ook thema's als teambuilding en netwerksessies krijgen geen subsidies meer. 'Als het over inhoud gaat, komen ze wel nog in aanmerking', laat het kabinet-Crevits weten. 'Maar niet om een dag te gaan kajakken of een exotische trip te maken.' (pl)

 

Copyright © 2018 Mediahuis. Alle rechten voorbehouden