Wie een positieve coronatest aflegt, moet niet meer automatisch zeven dagen in isolatie. De beslissing van de ministers van Volksgezondheid van ons land is een gevolg van de ongunstige evolutie van de pandemie. Voortaan wordt een covidinfectie infectie zoals griep.

Deelstaten moeten er nu voor zorgen dat de beslissing zo snel mogelijk in de praktijk wordt opgeheven. In Brussel treden de maatregelen direct in werking.

Mensen met ademhalingsproblemen, zoals hoesten en koorts, moeten thuisblijven zolang de aandoening aanhoudt en bij ernstige symptomen contact opnemen met de huisarts. Wie positieve test zonder symptomen moet niet meer thuisblijven. Een mondmasker blijft goed aangewezen bij symptomen, vooral bij contact met oudere of kwetsbare mensen.

Ook andere hygiëneaanbevelingen om de overdracht van luchtweginfecties te elimineren, zoals handen wassen en goede ventilatie, worden aanbevolen.

Voor bewoners van woonzorgcentra beslist de behandelende kunsten over de beschermingsmaatregelen in het geval van luchtweginfectie van de bewoner. De maatregelen worden in woonzorgcentra vastgesteld door de vertraagde kunsten, ondersteund door het zorgteam. Voor ziekenhuizen is het aan het comité voor ziekenhuishygiëne om de regels voor elke isolatie te bepalen.

"Goed dat we deze beslissing hebben genomen", zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits (cd&v). "Dit was niet meer vol te houden, nu covid rossen meer als een griep wordt." (DM/belga)