Burgemeester Luc Derudder (Oostrozebeke.nu) was al langere tijd op de hoogte van het gerechtelijk onderzoek, maar om dat alle kansen te geven kon hij nog niet eerder over de rusthuismoorden uitweiden. “We willen het parket zijn werk in alle sereniteit laten doen. Dat is de voorbije maanden al gebeurd, maar het onderzoek loopt nog altijd verder. We begrijpen dat de families antwoorden willen en dat het voor hen lang duurt voor die er komen, maar de betrokken instanties zijn er volop mee bezig. Ik wil mijn medeleven betuigen aan alle nabestaanden en betrokkenen, want het is uiteraard verschrikkelijk wat er gebeurd is. We hebben van in het begin onze medewerking verleend en ons met het OCMW burgerlijke partij gesteld. Ik wil zeker benadrukken dat alles al geruime tijd terug goed verloopt in het woonzorgcentrum. Zelf zullen we ons als gemeente en OCMW burgerlijke partij stellen.”

Doofpotoperatie

Bij oppositieleidster Marleen Lefebre (INSPRAAK.nu) is een ander geluid te horen. In de geheime zitting van de gemeenteraad bracht ze het dossier al op tafel, maar inzage kreeg ze ook nooit.

“Ik zou enkel antwoorden krijgen op mijn vragen als ik een geheimhoudingsverklaring zou tekenen. Als gemeenteraadslid moet ik sowieso al zwijgen over zaken in de geheime zitting. Een verklaring tekende ik niet, maar ik vind dit nogal neigen naar een doofpotoperatie. De families zitten met heel wat vragen en men verstopt zich achter de geheimhouding van het onderzoek.” Ook minister van Welzijn Hilde Crevits reageerde misnoegd. “Mijn diensten waren niet op de hoogte, er is nochtans een meldingsplicht voor ernstige feiten.” (vadu/WVS)