BRUSSEL - Vlaanderen start op 12 september met een nieuwe vaccinatiecampagne. De eerste uitnodigingen gingen deze week de deur uit.

“Iedereen tussen de 18 en 65 krijgt een uitnodiging, wat betekent dat alles samen 4,5 miljoen burgers het best voor begin november gevaccineerd worden”, aldus Vlaams minister van Volksgezondheid Hilde Crevits. “We zullen evolueren van 25.000 prikken naar 800.000 prikken per week.” En dat betekent opnieuw alle hens aan dek in onze vaccinatiecentra. Een verhoogde capaciteit betekent immers ook dat er extra vrijwilligers nodig zijn. Vaccinatiecentrum Pallieterland lanceerde vorige week al een oproep. “We draaien drie shiften per dag en per shift hebben we zo’n zestig mensen nodig”, klinkt het bij centrummanager Gert Jan Proosten. “Dat we nu op zoek zijn naar nieuwe mensen is het gevolg van het op- en afschalen van het vaccinatieverhaal. Heel wat vrijwilligers zijn andere activiteiten gaan zoeken, waardoor ze niet meer beschikbaar zijn.”

poule LOYALE medewerkers

Een kleine rondvraag bij andere vaccinatiecentra leert dat niet elk vaccinatiecentrum op zoek moet naar nieuwe vrijwilligers. “We kunnen rekenen op een poule loyale vrijwilligers die staan te trappelen om terug te komen”, klinkt het bij Annelie Boogers van vaccinatiecentrum ZORA. Hetzelfde geluid ook bij Katleen Willemen, centrumverantwoordelijke van vaccinatiecentrum Mechelen-Katelijne. “We hebben een actieve poule van een 200-tal niet-medische en een 140-tal medische profielen. Momenteel loopt er een bevraging van beschikbaarheid, waar al een grote positieve respons op is gekomen. Enkel voor toezichthoudende artsen kampen we met een tekort.” (VADE)