De RegioRaad van Zuid-West-Vlaanderen maakte via een relanceplan haar prioriteiten bekend. Waterwegen én spoorwegen worden cruciaal voor onze economie, net als het aantrekken van arbeidskrachten. En de site Transfo in Zwevegem wordt een proeftuin voor hernieuwbare energie.

Het was de eerste keer dat de RegioRaad, waarin alle gemeenten en steden van Zuid-West-Vlaanderen zitten, weer voltallig kon samenkomen. Met de ministers Hilde Crevits (CD&V) en Vincent Van Quickenborne (Open VLD) kreeg deze vergadering nationaal gewicht. Er wordt immers gerekend op geld van de Vlaamse en federale overheid om een stevig relanceplan in gang te zetten in de regio.

“Een boeiende en bloeiende regio”, zegt bedrijfsleider Dominiek Callewier daarover. Maar hij waarschuwt. “West-Vlaanderen moet de komende periode ieder jaar op zoek naar 5.000 nieuwe arbeidskrachten. Die zijn er niet. We zullen dus duidelijk een tandje moeten bijsteken.”

Het regionaal relanceplan moet daar mee voor zorgen en Zuid-West-Vlaanderen een smoel geven. “De kanalen Roeselare-Leie, Bossuit-Kortrijk moeten onze prioriteit krijgen”, zegt gedeputeerde Jean de Bethune (CD&V). “Overslaghubs zoals in Wielsbeke, Roeselare en Avelgem moeten bedrijven verbinden via de waterweg. Het is een absolute noodzakelijkheid, zeker nu Frankrijk het liefst zijn grens wil afsluiten voor vrachtwagens.”

Versneld 5G invoeren

“Er is in onze regio ook te weinig aandacht voor de spoorweginfrastructuur. Zo is de bedrijvenzone LAR niet via het spoor bereikbaar. We moeten voorts zorgen voor veilige aansluitingscomplexen op het snelwegennetwerk. Onze West-Vlaamse luchthavens hebben hun rol te spelen bij zakenvluchten. En een versnelde invoering van 5G is een must.”

Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) kon de doelstellingen van de RegioRaad volmondig onderschrijven. “In mij vindt de regio een bondgenoot. Vanuit het Fonds voor Innoveren en Ondernemen investeren we 250.000 euro om van de Transfosite in Zwevegem een nieuwe proeftuin voor hernieuwbare energie te ontwikkelen en te werken rond circulaire economie. Het is een uniek project voor Vlaanderen en Europa.”

Minister Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil eveneens vanuit de federale regering er alles aan doen om het relanceplan te ondersteunen. “Het zal erop aankomen strategische keuzes te maken. Zoals de voltooiing van de R8.”

Kris Vanhee

Copyright © 2018 Mediahuis. Alle rechten voorbehouden