"Ik zie wat ze doet en ze doet dat zeer goed." Het eerste tv-duel tussen de kandidaten voor het hoogste Vlaamse ambt was een rondje bloemetjes gooien, met enkele bloempotten eraan. De Wever: "Jij kan maar minister-president worden met groen en rood." Crevits: "Als jij burgemeester blijft, wat je zo graag wou, kunnen we samenwerken."

Exact tien jaar geleden sprak Dirk Van Mechelen (Open Vld) in volle campagne: "Met Kris was het perfect." Niet veel later knikkerde diezelfde Kris Peeters (CD&V) de liberalen uit de Vlaamse regering. Bart De Wever (N-VA) lijkt minder risico te lopen wanneer hij min of meer hetzelfde doet met de vrouw die hem sinds kort is komen uitdagen: haar lof toezwaaien. Integendeel. De kandidatuur van Hilde Crevits (CD&V) geeft de N-VA-baas net de kans om een meer zachte, opbouwende kant van zichzelf te laten zien. En allemansvriend Crevits laat dat ook gewoon toe. Dat de twee tenoren in het eerste 'Grote Duel' van 'De Zevende Dag' naast elkaar werden geposteerd in plaats van tegenover elkaar, droeg ook al niet bij aan de sfeer van een titanenstrijd. Naast elkaar zaten twee mensen met een bijzondere 'klik', die nu tegenstanders moeten spelen.

Crevits deed heel hard haar best om de geloofwaardigheid van haar kandidatuur te benadrukken. "Ik ben 12 jaar minister, ik werk met passie en energie, Vlaanderen is mijn eerste keuze en er is een vacature door het vertrek van Geert Bourgeois (N-VA)." In de manier waarop ze de superdebater De Wever daarna een uur lang inhoudelijk weerwerk bood en een paar keer hoffelijk op zijn plaats zette, zat ook de bevestiging: Crevits is gewoon het beste wat CD&V in huis heeft. Maar net dat maakt de volgende vraag zo pijnlijk: waarom is CD&V dan pas in de week na een archislechte peiling met haar kandidatuur op de proppen gekomen en niet maanden eerder? Het wekt de indruk dat de outing maar een noodgreep was om zich in het mediatieke duel tussen N-VA en Groen te murwen. De Wever - die het liefst op zijn gemak was blijven strijden tegen een 'rood-groen volksfront' - grijpt de kandidatuur dan maar aan om CD&V gretig in het linkse kamp te duwen.

"Aan Franstalige kant is er een voorakkoord tussen PS en Ecolo, die cdH zullen meenemen. En aan Vlaamse zijde zitten Groen en sp.a al klaar. Wie gaat men dan de verleiding aanbieden om dat clubje te depanneren? CD&V. Dus de Zestien ligt al op de tafel. En welke Vlaamse regering zal er dan zijn met Hilde Crevits als minister-president? Eén met groen en rood. En dus zonder N-VA." De theorie van De Wever lijkt niet uit de lucht gegrepen, maar houdt ook niet helemaal stand: volgens de laatste peiling hebben CD&V, Groen en sp.a geen meerderheid in het Vlaams Parlement. Volgens Crevits sluit haar kandidatuur helemaal niemand uit. "U wou toch zo graag burgemeester blijven. Wel, als ik minister-president ben en jij burgemeester, kunnen we samenwerken."

Een beetje spannend werd het pas toen het over onderwijs ging. Voor N-VA is de teloorgang van de trots van Vlaanderen dé goudader van de verkiezingen. Het biedt de kans om bij een enorm breed publiek een nostalgische snaar te raken, zonder de M-woorden 'migratie' en 'moslims' te moeten uitspreken. Maar in duel met de minister van Onderwijs kwam De Wever er niet zo makkelijk van af. Op De Wevers uitspraak dat hij nog liever voor een school gaat kamperen dan zijn lot in handen van een computer te leggen, reageerde Crevits dat de vrije schoolkeuze er niet alleen is voor wie tijd of geld heeft. En toen hij daarna nog eens herhaalde dat het ASO niet meer bestaan zou hebben mocht hij in 2013 niet op de rem zijn gaan staan bij de onderwijshervorming van Pascal Smet (sp.a), werd zij helemaal pinnig. "Onjuist. Ook wij hebben ons altijd tegen eenheidsworst verzet. Ik ben het beu dat u dingen vertelt over onderhandelingen waar u zelf niet bij was." Maar opnieuw: telkens de toon een beetje crescendo ging, werd het al snel weer flirterig. Crevits: "Ik jaag me niet makkelijk op, maar dat vind ik kras." De Wever: "Jij jaagt je wel snel op, je verbergt het gewoon goed."

Als het knuffelduel misschien één nieuw inzicht opleverde, dan is het dat CD&V en N-VA na alle hatelijkheden - tussen Beke, Francken, De Wever en Peeters - best nog door één deur kunnen. Beide partijen zitten iets meer in het centrum dankzij 'heilige Hilde' en 'bedaarde Bart': vermoedelijk komt hen dat allebei niet zo slecht uit.

DIETER DUJARDIN

Inhoud ↑