Jongeren voelen zich op mentaal vlak lang niet altijd top. Als ze een gesprek hebben, kunnen ze terecht bij OverKop. In Mechelen heeft het team sinds het begin van dit jaar een plekje gekregen in twee lokalen van J@M, de jeugdwerking van de stad. “Binnenspringen wordt zo laagdrempeliger”, zegt Dirk Letens, voorzitter van J@M.
Het OverKop-huis bestaat zes jaar. De voorbije twee jaar huisde de werking in het voormalige douanegebouw, net buiten het centrum. Alles draaiende houden, bleek voor het team geen bewijs. Het Mechelse project Happy Mood Places toonde ook aan het ontdekken van jongeren binnen hun eigen leefwereld drempels verlaagde.
“In andere steden zagen we dat OverKop werd ingebed binnen het jeugdwerk. Jeugdwerkers zijn al aan de slag waar kleine jongeren wonen en zij hebben tonnen ervaring met de organisatie van een instuif”, zegt Abdrahman Labsir (Vld-Groen-m+), schepen van Jeugd. De werking van OverKop inkapselen binnen J@M was dus een logische volgende stap.
Voelsprieten uitzetten
Sinds begin dit jaar zijn de actieve medewerkers in jeugdlokalen van de wijk Oud Oefenplein en Mahatma Gandhi (Abeel). “Op die manier kunnen we het project verankeren in onze wijkwerkingen van Mechelen-Noord en Mechelen-Zuid. Dat zorgt ervoor dat binnenspringen laagdrempeliger wordt en we onze voelsprieten kunnen uitzetten over heel de stad. J@M en OverKop versterken elkaar zo”, vertelt Dirk Letens.
Een OverKop-Huis is een ontmoetingsplek waar jongeren tussen 12 en 25 jaar terecht kunnen, wat hun achtergrond ook is. “Hier is echt nood aan. Veel meisjes sterven ik ken, kampen met problemen”, zegt Chaima. Volgens haar is het belangrijk dat jongeren kunnen praten over hoe ze zich voelen. “Als je daar niet over praat, ga je jezelf vanbinnen op een gegeven moment helemaal kapotmaken en zit je in een depressie”, vertelt ze.
In vertrouwen
Stress op school, problemen thuis, pesterijen van de druk van sociale media zijn uitdagingen waar de jeugd mee worstelt. “Als je ergens mee zit, moet je dat ook in vertrouwen kwijt kunnen. Wanneer je bijvoorbeeld iets vertelt aan een vriendin, dan ben je er niet zeker van of die niet doorvertelt. Hulpverleners hebben een individueel beroepsgeheim”, legt Sanae uit.
Om het OverKop-huis in Mechelen te versterken, heeft Vlaanderen 105.000 euro verbruikt. De werking van OverKop is uitgebreid met een deeltijdse kracht. “Een op de drie jongeren geeft aan soms niet goed in zijn vel te zitten. De huizen zijn een schitterend initiatief om dat mentale welzijn laagdrempelig bespreekbaar te maken”, zegt Hilde Crevits (CD&V), Vlaams minister van Welzijn.
Sven Van Haezendonck