De Vlaamse kinderopvang kraakt onder het personeelstekort. Maar er is ook licht aan het einde van de tunnel: 845 studenten startten in 2021 een opleiding tot kinderbegeleider — en een deel studeert nu af.

Door het drama in het Gentse Sloeberhuisje en de politieke repercussies achteraf stond de Vlaamse kinderopvang weer in het middelpunt van de aandacht. De sector kampt al jaren met personeelstekort: één verzorger moet voor acht kindjes tegelijk zorgen en maar liefst 870 vacatures raken niet ingevuld. Dat is bijna vier keer meer dan in 2017. Sinds 2020 is het daarom een knelpuntberoep.

Maar de opleiding tot kinderbegeleider is wél populair bij werkzoekenden, zo meldt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). In 2021 startten 845 studenten die gratis opleiding bij VDAB, die twee semesters duurt en ook een stage omvat. De afstudeerrichting van baby's en peuters is het populairst. Ondertussen zijn al 211 mensen afgestudeerd: een groep doet langer dan twee semesters over de opleiding, maar de verwachting is wel dat er in juni nog een nieuwe lading kinderbegeleiders met een certificaat afzwaait. ''Dat is alleen maar goed nieuws"", reageert Crevits. ''Voor de goede werking van de kinderopvang en voor de werkzoekende zelf, die zich op deze manier verder kan ontwikkelen en meteen kans maakt op een goede job.""

Er zijn zelfs 2.200 werkzoekenden die geïnteresseerd zijn om kinderbegeleider te worden. Door de diverse competenties — ''het gaat over meer dan verzorgen en pampers verversen"" — komt echter niet iedereen in aanmerking. (FME)

FLEUR MEES