Vanaf 9 juni zal de horeca - zowel binnen als buiten - pas moeten sluiten om 23.30 uur. Maar Vlaanderen mikt nu al op een verruiming of zelfs afschaffing van het sluitingsuur vanaf juli.

'Chaos vermijden' was hét argument dat Vlaanderen de voorbije dagen en vrijdag op het Overleg­comité uitspeelde om in de horeca zowel binnen als buiten klanten te mogen bedienen tot 23.30 uur. Vandaag zijn de terrassen open tot 22 uur. Tijdens het vorige Overlegcomité werd nog afgesproken dat vanaf 9 juni het sluitingsuur voor de terrassen wordt verlaat tot 22.30 uur en dat de binnenruimtes in de ­horeca open kunnen tot 22 uur.

Vanaf volgende week woensdag wordt de eerste stap gezet in het 'zomerplan'. De voorwaarde voor die versoepelingen - minder dan 500 ingenomen bedden op de afdelingen intensieve zorg - wordt ruimschoots gehaald. Behalve de opening van de binnenruimtes in de horeca betekent deze stap onder meer ook dat u vier personen binnen mag ontvangen en dat evenementen kunnen doorgaan met 200 personen binnen en 400 personen buiten.

Alles blijft dus zoals afgesproken op 11 mei, behalve de uren waarop de horeca open mag. Horeca­zaken mogen om 5 uur 's morgens al klanten bedienen. Die maatregel is vooral gericht op ­hotels, om de vroege vogels een ontbijt aan te kunnen bieden. En het sluitingsuur wordt dus verlaat naar 23.30 uur.

Burgemeesters gerust

Die slag heeft Vlaanderen - een beetje tegen de eigen verwachtingen in - binnengehaald. Net vrijdag mocht viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) de honneurs waarnemen op de persconferentie, Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) liet zich om persoonlijke redenen verontschuldigen. 'Met de gelijkschakeling van het sluitingsuur komen we tegemoet aan een grote ­bezorgdheid van heel wat burgemeesters', zei een tevreden Crevits. 'We moeten absoluut vermijden dat mensen na de eerste helft van de Rode Duivels de cafés uitstromen, om zich vanaf 22 uur te vermengen met al wie op de terrassen aan het supporteren is.'

Die discussie werd vrijdag­namiddag vrij snel beslecht. 'De ­tegenstand was veel minder groot dan vooraf verwacht', zegt een ­betrokkene. Maar Vlaanderen wil meer. Het zal volgende week op een nieuw Overlegcomité de verruiming of zelfs afschaffing van het sluitingsuur in de horeca op tafel leggen, valt te horen in regeringskringen. Het Overlegcomité buigt zich dan over stap 2 van het 'zomerplan' dat tijdens het vorige Overlegcomité werd afgesproken. Dan worden vanaf 1 juli onder meer ­opnieuw evenementen met 2.000 personen binnen en 2.500 personen buiten mogelijk en vallen alle beperkingen op het winkelen en sporten weg. De voorwaarde voor die stap is dat dan zes op de tien meerderjarigen een eerste prik hebben gehad én dat het aantal bedden op intensieve zorg onder de 500 blijft en het aantal ziekenhuisopnames blijft dalen. Het is de bedoeling om volgende week vrijdag praktische afspraken te maken over die tweede stap.

75.000 festivalbezoekers

Vrijdag werd wel al een aantal ­afspraken gemaakt voor de grote festivals die vanaf 13 augustus in principe opnieuw mogelijk worden. De festivalorganisatoren willen kunnen starten met de ticketverkoop. Een festival zal maximaal 75.000 muziekliefhebbers op ­dezelfde dag mogen ontvangen. Wie het terrein wil betreden, zal moeten aantonen dat hij al minstens twee weken volledig gevaccineerd is of een negatieve PCR-test van maximaal 72 uur oud moeten voorleggen. Daarbovenop wordt in de mogelijkheid voorzien om ter plaatse sneltests aan te bieden.

De voornaamste bedoeling van de vergadering vrijdag was om de regels vast te leggen voor wie vanaf juli op reis gaat. De opvallendste beslissing is dat wie terugkomt, niet in quarantaine moet als hij dan al twee weken volledig gevaccineerd is, een negatieve PCR-test van minder dan 72 uur oud kan voorleggen of een certificaat heeft dat hij al ­covid-positief is geweest. Wie niet aan die voorwaarden kan voldoen, moet evenmin in quarantaine als hij zich binnen de twee dagen na ­terugkomst laat testen. Die verplichting geldt niet voor kinderen onder de twaalf jaar.

Christof Vanschoubroek

Copyright © 2018 Mediahuis. Alle rechten voorbehouden