Het is anders dan stage lopen in een bedrijf en het is ook geen deeltijds leren. Nee, bij duaal leren gaan leerlingen aan de slag op de werkvloer van een onderneming en worden ze daar door hun leerkrachten begeleid. In Oostende gingen leerlingen van de Elektromechanische Technieken van het Petrus en Paulus - het VTI - aan het werk bij Daikin en Metagenics.

“Bij Metagenics helpen we mee met het onderhoud van de machines en analyseren we schema’s. Bij Daikin doen we aan perslucht-detectie en zorgen we voor oliewissel en thermografisch onderzoek. We zien nu wat we later zullen doen als onderhoudstechnicus. Ik zou hier meteen aan de slag willen. Dit smaakt naar meer,” zegt Brent Caroen, een van de leerlingen die aan het duaal leren deelnam.

Ook Owen Verhaeghe (17) bevestigt : “We zijn heel erg gemotiveerd. Het is een perfecte combinatie want alles wat we op school zien, kunnen we hier meteen toepassen.” De leerlingen krijgen begeleiding op de werkvloer en de twee Oostendse bedrijven zijn positief over het duaal leren, zo bleek tijdens het bezoek van Vlaams minister voor onderwijs Hilde Crevits woensdag.

Daikin-topman Frans Hoorelbeke: “Er is een grote nood aan technische profielen. Wij investeren in infrastructuur en stellen ook mensen ter beschikking. Dat kost ons 80.000 euro. We nemen een deel van de onderwijstaak op ons. Daar zou ook een financiële compensatie moeten mogelijk zijn om in de toekomst nog meer bedrijven te stimuleren.”

Vlaams minister van onderwijs Hilde Crevits (CD&V) kreeg van de jongeren een rondleiding en demonstratie.

“Dit duaal leren is ideaal voor leerlingen voor wie voltijds school lopen geen optie is, maar die toch een diploma secundair onderwijs willen halen. Bedrijven snakken naar technisch goed geschoolde mensen en de werkvloer werkt motiverend voor de jongeren. Bedrijven vragen een stuk compensatie en dat kan via drie maatregelen, waaronder de ondersteuning voor mentoren. Maar anderzijds moeten we ook kijken naar Duitsland en Zwitserland waar we deze ideeën haalden. Daar investeren bedrijven en betalen ze de jongeren ook. We hebben hier nog een hele weg af te leggen”, zegt minister Crevits. (efoo/foto efoo)

Inhoud ↑