Oudenburg verliest straks een monument uit haar politieke geschiedenis. Burgemeester Ignace Dereeper zet - op vraag van zijn partij - een stap opzij. Schepen Peter Velle zal de CD&V-lijst trekken bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Aan de stem van Dereeper hoor je dat hij er liever nog enkele jaren had bijgedaan.

“Het is een partijbeslissing waar ik me naar schik”, zegt Dereeper. “Als de partij wenst te verjongen, dan moet je daar respect voor hebben. Ik heb het ook meegemaakt, 42 jaar geleden”. Dereeper zit al sinds 1977 in het Oudenburgse schepencollege, waarvan straks dertig jaar als burgemeester. Daarmee is hij een van de langst zetelende burgemeesters van het land.

Dereeper stapt op het einde van het jaar definitief uit de politiek. Hij zal op 14 oktober ook niet meer op een verkiezingslijst staan. “Een persoonlijke beslissing”, reageert hij. “Ik ben te gedreven en zou willen meedoen als kopman. Dan is het beter om er in schoonheid een punt achter te zetten.”

Van het zwart gat is Dereeper niet bang. “Ik zal genieten van onze tuin en veel reizen. En ook tijd maken voor mijn vrouw. Op het einde van het jaar, voor ik mijn agenda weggooi, bekijk ik telkens hoeveel avonden ik niét thuis was. Het dieptepunt was 313 avonden. Je moet een vrouw hebben die dat tolereert. Maar het wordt eerst nog een boeiend laatste jaar. Ik ben nog even gemotiveerd als op dag één. Morgen ( maandag, nvdr.) staat de eerste werkvergadering al om 7.30 uur gepland.”

Het CD&V-bestuur duidde Peter Velle unaniem aan als opvolger. Een loodzware taak, al heeft Velle - al 24 jaar schepen - ook een pak ervaring. “ E seule vesch bloed is een uitdrukking die Ignace Dereeper vaak gebruikt. Zo lijkt het nu ook”, zegt Velle. “Vandaag mag ik met volle overtuiging zeggen: ik wil burgemeester zijn voor alle inwoners van Oudenburg, Roksem, Westkerke en Ettelgem. Heel graag zelfs. Ik zit vier legislaturen op dit schip. Dat was tijd genoeg om ervaring op te doen door slechte keuzes, en lang genoeg om genoeg goeie keuzes te maken door ervaring. Wij beloven niet de hemel op aarde. Wij willen werken aan oplossingen. Zes jaar lang, elke dag opnieuw.”

De wissel van de macht werd bekendgemaakt op de nieuwjaarsreceptie van CD&V. Vlaams minister Hilde Crevits was gastvrouw en sprak lovende woorden voor Dereeper. “Op een bepaald moment moet je de estafettestok doorgeven. Dat je dit op deze manier doet, daar mag je trots op zijn. Het respect is groot voor je realisaties en persoonlijkheid.”

Dominique Jauquet

Copyright  © 2017 Corelio. Alle rechten voorbehouden