KORTRIJK - Dinsdagavond 13 september stond de officiële opening van Hogeschool Howest in The Penta in Kortrijk op het programma. Onder meer mentale problemen bij studenten, de internationale uitstraling van de Howest en de nieuwe zij-instroompolitiek van de hogeschool kwamen er ter sprake.

Voor de gelegenheid was een panelgesprek voorzien met Lode De Geyter (algemeen directeur Howest), Hilde Crevits, Wouter Torfs (voorzitter CAW), Jolyce Demely (algemeen directeur Agoria Vlaanderen) en Reinout van Zandycke (oprichter Exposure). Het voornaamste onderwerp tijdens het gesprek draaide om het mentaal welzijn van studenten. Vooral eenzaamheid zou de grootste factor zijn, iets waar Howest met haar studentenwerking hard wil op inzetten. Wouter Torfs - in 2019 uitgeroepen tot beste Werkgever van Europa – benadrukte het belang van investeren in welzijn bij werknemers en wat de jongere generatie van het werkveld verwacht.

2.500 masterstudenten

Howest ziet haar studentenaantal groeien naar meer dan 9.500 studenten. Opmerkelijk is de stijging van internationale studenten, zowel EU als niet-EU. “De inschrijvingen lopen nog, maar het ziet er goed uit. We tekenen nu al een stijging op van vijf procent met meer dan 7000 studenten in de bachelors en meer dan 2500 in de graduaten”, zegt algemeen directeur De Geyter. Als nieuwe opleidingen kiest de hogeschool in Kortrijk voor een bachelor in de Sociale readaptatiewetenschappen, een bachelor in Built Environment en een graduaat Travel Support. “Howest wil de kaart van internationale uitstraling trekken en niet langer bescheiden zijn.”

Howest gaat vanaf dit academiejaar zijn lerarenopleidingen voor zij-instromers ook in Kortrijk aanbieden en speelt daarmee in op de toenemende vraag om dicht bij huis een aangepast traject te kunnen volgen. “Steeds meer geïnteresseerden uit de regio Kortrijk vroegen ons om in de buurt een opleiding te kunnen volgen die hen klaarstoomt op een overstap naar het onderwijs. Van de de meer dan 150 huidige zij-instromers in onze lerarenopleidingen is vandaag al twintig procent uit Kortrijk afkomstig”, kadert Wouter Van Hoorne, opleidingsmanager van de lerarenopleidingen aan Howest. De hogeschool zal in Kortrijk twee specifieke trajecten aanbieden op maat van wie wil overstappen naar het secundair onderwijs: de Verkorte Educatieve Bachelor in het Secundair Onderwijs en het Educatief Graduaat Secundair Onderwijs.

Als bijkomende nieuwigheid heeft Howest ook grote bouwplannen in Brugge en Kortrijk. De campus op Kortrijk Weide wordt verder uitgebouwd waarbij duurzaamheid centraal staat bij het ontwerp.

(Margot Demeulemeester)