Uit een onderzoek van deze krant en het Antwerpse labo SGS blijkt dat een ei uit de onmiddellijke omgeving van het bedrijf 3M in Zwijndrecht 210 microgram PFOS per kilogram bevat. Normale waarden, zoals we die vonden in Bornem, Wommelgem en Rijkevorsel, schommelen rond 1 microgram. Gezondheidsexperten zijn duidelijk in hun advies: eet geen eieren uit Zwijndrecht, want dan zet je je gezondheid op het spel.

Voor voedingsproducenten in de buurt van Zwijndrecht is dat ronduit dramatisch nieuws. Als de eieren zo'n gigantische hoeveelheid PFOS bevatten, is de kans niet klein dat ook groenten en fruit die in Zwijndrecht zijn geteeld te hoge waarden van de stof laten optekenen.

Het Federaal Voedselagentschap gaat extra metingen doen bij voedingsproducenten in Zwijndrecht. Als die metingen uitwijzen dat er te veel PFOS in de voeding zit, is die onverkoopbaar. Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) kondigt aan dat ze de bedrijven in dat geval zal ondersteunen. Dat is normaal. Maar het is dan wel de belastingbetaler die er voor opdraait.

Het zou logischer zijn dat het Amerikaanse bedrijf 3M, die dit probleem heeft veroorzaakt, zijn duit in het zakje doet. Helaas staat de zwijgcampagne van dat bedrijf in schil contrast met Umicore, het recyclagebedrijf dat verantwoordelijk is voor hoge loodwaarden in het bloed van kinderen die rond de fabriek in Hoboken wonen. Umicore geeft buurtbewoners die willen verhuizen een royale vergoeding. 3M toont daarentegen geen mededogen en betaalt de buurtbewoners in Zwijndrecht niets. Komt dat omdat de grote bazen van 3M in een veilige cocon in Minnesota zitten, en liever dure advocaten betalen dan gewone burgers recht in de ogen te kijken?

Amerikaanse onderzoeken hebben in 1968 al aangetoond dat PFOS schadelijke effecten kan hebben voor mens en milieu. Toch is 3M pas in het begin van deze eeuw met de productie van de stof gestopt. Een moediger bedrijf zou dat al veel eerder hebben gedaan. Maar in sommige kringen lijkt geld belangrijker dan gezondheid.

 

Copyright © 2018 Mediahuis. Alle rechten voorbehouden