Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) heeft de grijze garnaal verkozen tot Vis van het jaar 2022. De vis van het jaar, die dit jaar eigenlijk een schaaldier is, is voorgesteld en geproefd in Nieuwpoort.

Elk jaar is er de verkiezing van vis van het jaar. Met die verkiezing gaat er extra aandacht naar een vissoort van bij ons. Vorig jaar viel de rog in de prijzen. Dit jaar kondigde Vlaams minister van Visserij Hilde Crevits (cd&v) in Nieuwpoort de grijze garnaal als winnaar aan. "De grijze garnaal is een absolute lekkernij en is culinair een topper in onze keuken en in onze horecazaken. VLAM staat klaar met verschillende acties om de garnaal onder de aandacht te brengen", zegt minister Crevits.

Het leefgebied van de grijze garnaal is verspreid over de oostelijke Atlantische Oceaan. Toch is de garnalenvangst voornamelijk iets voor de kustvisserij. Het grootste deel van de vangst wordt gevist in de kustgebieden van de Noordzee, voor België, Nederland, Duitsland en Denemarken. De grijze garnalen zijn het grootst in de periode tussen augustus en november. Garnaalschepen onder Belgische vlag vissen jaarlijks tussen de 600 en 1.200 ton grijze garnaal op. De garnalen worden aan boord van het schip onmiddellijk in zeewater gekookt en dan naar de visveiling of verwerkingsbedrijven gebracht. Van de Belgische vloot zijn ongeveer dertig vaartuigen uitgerust om garnalen te vissen.

De Belgische visserij op grijze garnaal heeft geen negatieve invloed op het bestand van het schaaldier. Daarom gaf het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO een positief advies voor de verkiezing ervan tot Vis van het jaar 2022. (BELGA)